Jaarlijks publiceert het ministerie van OCW de Regeling Test- en Screeningsinstrumenten voor lwoo/pro. Het doel van de regeling is de toegestane test- en screeninginstrumenten voor de indicatiestelling lwoo en de tlv voor het praktijkonderwijs voor het daaropvolgende schooljaar vast te stellen. De Regeling screenings- en testinstrumenten lwoo en pro schooljaar…
De stroomschema’s voor de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring voor het gespecialiseerd onderwijs zijn verduidelijkt. De stroomschema’s zijn ontwikkeld om te bepalen welk samenwerkingsverband de verklaring moet afgeven en vervangen alle eerdere versies. Complex systeem Het systeem voor afgifte van toelaatbaarheidsverklaringen voor het gespecialiseerd onderwijs is complex en roept veel vragen…
Om toegelaten te worden tot het praktijkonderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (tlv pro) nodig. Om gebruik te kunnen maken van leerwegondersteuning in het vmbo is een aanwijzing leerwegondersteunend onderwijs nodig. Sinds 1 januari 2016 maken leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs deel uit van het stelsel van passend onderwijs. Samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs krijgen…
Deze handreiking geeft (achtergrond)informatie over aanstaande veranderingen en geeft een specifieke werkinstructie voor een categorie leerlingen die daarbij speciale aandacht behoeft. De werkinstructie is in het groene kader op bladzijde 3 van deze handreiking opgenomen. Je kan het gebruik van deze handreiking beperken tot alleen het benutten van die werkinstructie,…
In de onderwijswetgeving is geen termijn gespecificeerd waarbinnen een tlv-aanvraag behandeld moet zijn. Doordat een tlv-aanvraag een besluit is conform de Algemene wet bestuursrecht (Awb), is de bepaling in deze wet het uitgangspunt[1]. Dat houdt in dat de beschikking binnen een redelijke termijn na ontvangst van de aanvraag moet worden…
Update juni 2023 In het modelconvenant ‘Privacy samenwerking onderwijs-gemeenten-Jeugdhulp’ leggen samenwerkende gemeenten, jeugdhulp en samenwerkingsverbanden afspraken vast over het verwerken van persoonsgegevens van leerlingen en ouders. Ten opzichte van de vorige versie (november 2021) zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd en is het convenant aangevuld: Het model Privacy Convenant heeft een update…
De start van passend onderwijs op 1 augustus 2014 ligt nu negen jaar achter ons. Veel swv’s hebben de afgelopen jaren ervaren dat, mede door een complexe context, het realiseren van een goede bedrijfsvoering van een swv complex en tijdrovend is. In veel gevallen is nog een extra impuls nodig…
Soms wordt een leerling tijdelijk geplaatst op een (V)SO school maar blijft wel ingeschreven op de reguliere school of school voor speciaal basisonderwijs. In dat geval kan de (V)SO school afspraken maken met de school waar de leerling staat ingeschreven en met het betrokken samenwerkingsverband over de overdracht van financiële…
Compensatie btw-kosten samenwerkingsverbanden met ingang van 1 januari 2022 Tussen onderwijsinstellingen onderling was het in het verleden onder strikte voorwaarden mogelijk om personeel zonder verrekening van btw uit te wisselen. Tussen samenwerkingsverbanden passend onderwijs en scholen (schoolbesturen) is dat sinds december 2018 niet meer vanzelfsprekend door een wijziging in het…
Wat is de aanleiding voor deze FAQ? Vanaf 2022 ontvangen de samenwerkingsverbanden passend onderwijs een btw-compensatie voor het inlenen van personeel. Hierdoor is de bekostiging van samenwerkingsverbanden met € 13 per leerling opgehoogd.[1] De aanleiding voor deze compensatie is toegelicht in de Voorjaarsnota 2022. Daarin staat dat de samenwerkingsverbanden eerst…
Met ingang van 1 januari 2023 is de bekostiging van het primair onderwijs vereenvoudigd. Omdat de bekostiging van samenwerkingsverbanden voor een belangrijk deel is geregeld in de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra, heeft dit niet alleen gevolgen voor de scholen maar ook voor de…
Dashboards (voorheen kijkglazen genoemd) geven informatie over de leerlingen van het samenwerkingsverband. Op basis van die informatie weet een samenwerkingsverband voor hoeveel leerlingen het bekostiging zal ontvangen en voor hoeveel leerlingen ondersteuningsbekostiging moet worden afgedragen. Er zijn verschillende dashboards waarin gegevens teruggekoppeld worden. Op de website van DUO vind je…