Wat is de aanleiding voor deze FAQ? Vanaf 2022 ontvangen de samenwerkingsverbanden passend onderwijs een btw-compensatie voor het inlenen van personeel. Hierdoor is de bekostiging van samenwerkingsverbanden met € 13 per leerling opgehoogd.[1] De aanleiding voor deze compensatie is toegelicht in de Voorjaarsnota 2022. Daarin staat dat de samenwerkingsverbanden eerst…
Het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen heeft een handreiking uitgebracht over de doorlopende leerroutes vmbo-mbo. Visueel is weergegeven waarom je een doorlopende leerroute in kunt zetten. Een doorlopende leerroute voorkomt schooluitval en bevordert soepele doorstroom naar het mbo. Wil je als vmbo-school de samenwerking met het mbo versterken? In de handreiking…
Al vier jaar brengen Abdullah Karatas en zijn vrouw hun zevenjarige zoontje Mirza naar een instelling voor speciaal onderwijs. Mirza heeft namelijk autisme en een verstandelijke beperking. Het liefst zou het gezin zien dat hij naar een reguliere basisschool in de buurt kan, maar omdat dat nog vrij ongebruikelijk is,…
Met ingang van 1 januari 2023 is de bekostiging van het primair onderwijs vereenvoudigd. Omdat de bekostiging van samenwerkingsverbanden voor een belangrijk deel is geregeld in de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra, heeft dit niet alleen gevolgen voor de scholen maar ook voor de…
Kijkglazen (die vanaf 2023 getoond worden in zogenaamde dashboards) geven informatie over de leerlingen van het samenwerkingsverband. Op basis van die informatie weet een samenwerkingsverband voor hoeveel leerlingen het bekostiging zal ontvangen en voor hoeveel leerlingen ondersteuningsbekostiging moet worden afgedragen. Er zijn verschillende kijkglazen waarin gegevens teruggekoppeld worden. Deze pagina…
Met het landelijke project Zorg in Onderwijstijd (ZiO) bereiden de ministeries van OCW en VWS zich voor op een mogelijke collectieve financiering van zorg in het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, cluster 3 en 4. Het doel is om de financiering en organisatie van zorg in onderwijstijd zo te…
Er komt één formulier waarmee scholen een toelaatbaarheidsverklaring kunnen aanvragen. Het ministerie van OCW heeft hiervoor samen met samenwerkingsverbanden, scholen en ouders een format ontwikkeld. Om dit te toetsen kunnen scholen en samenwerkingsverbanden het nu al gebruiken. Het formulier is ontwikkeld om de administratieve lasten voor scholen te verminderen. Scholen…
Er komt veel informatie af op samenwerkingsverbanden. Hierdoor ontstaat soms de angst dat er belangrijke veranderingen in wet- en regelgeving over het hoofd wordt gezien. Dit document Maatregelen verbeteraanpak passend onderwijs 2022 bevat een overzicht van ontwikkelingen in wet- en regelgeving rond passend onderwijs onder meer voortkomend uit de verbeteraanpak…
Wil jij een aanvraag indienen voor het experiment onderwijs-zorgarrangementen? Onder dit bericht vind je het aanvraagformulier en het format voor het projectplan. Daarnaast vind je hier ook een korte toelichting op en voorbeeld van de samenwerkingsovereenkomst die meegestuurd moet worden bij de aanvraag. Het aanvraagformulier experiment onderwijszorgarrangementen is nu ook…
Compensatie btw-kosten samenwerkingsverbanden met ingang van 1 januari 2022 Tussen onderwijsinstellingen onderling was het in het verleden onder strikte voorwaarden mogelijk om personeel zonder verrekening van btw uit te wisselen. Tussen samenwerkingsverbanden passend onderwijs en scholen (schoolbesturen) is dat sinds december 2018 niet meer vanzelfsprekend omdat de regels voor de…
Met ingang van 1 januari 2023 hebben samenwerkingsverbanden te maken met een vereenvoudigde bekostiging po. De basis is de leerlingtelling op 1 februari t-1. Op de site van de PO-Raad vind je een tool vereenvoudigde bekostiging, met daarin werkbladen voor samenwerkingsverbanden waarmee deze hun bekostiging en verplichte afdrachten kunnen berekenen.…