Via een speciaal scherm in de klas kunnen langdurig zieke kinderen lessen blijven volgen, en misschien nog wel belangrijker: in contact blijven met hun klasgenootjes. KlasseContact, een initiatief van KPN en Onderwijs Ontwikkeling Nederland, maakt dat al sinds 2008 mogelijk. De consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen (OZL-consulent) speelt hierbij een cruciale…
In speelleercentrum De Wijde Wereld in Uden zitten opvang en onderwijs niet alleen onder één dak, maar werken alle professionals als één team intensief samen vanuit één pedagogische visie. Dankzij het unieke concept van De Wijde Wereld is dit voor heel veel kinderen een passende plek, vertelt adjunct-directeur Angela Guelen…
Begonnen met tien onderbouwleerlingen in 2017-2018, is het Matrix Lyceum in Drachten de afgelopen jaren uitgegroeid tot een school met 75 havo- en vwo-leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Het is een samenwerking van OSG Singelland en Stichting RENN 4. De samenwerking speelt zich met name af in de klas, blijkt uit…
Uitval en verwijzingen naar het vso voorkomen en de ondersteuningsstructuur in de school versterken. Dat is de inzet van het ‘Plustraject’, een proeftuin van samenwerkingsverband Amstelland en De Meerlanden, waarin het Amstelveen College en het Altra College Haarlemmermeer (vso) nauw samenwerken. Na een pilot van anderhalf jaar vertellen de twee…
Hoe organiseer je een collegiale visitatie die bijdraagt aan passend onderwijs in jouw school? Deze vraag stond centraal in de pilot Collegiale Visitatie Passend onderwijs die het afgelopen jaar door het Steunpunt Passend Onderwijs werd georganiseerd. Vier vo-scholen deden mee aan de pilot,waaronder het Amadeus Lyceum in Utrecht en het…
Het ministerie van OCW zet een duidelijke toon met het Wetsvoorstel terugdringen verzuim: werken aan aanwezigheid op school wordt de centrale focus. OnzeJeugd sprak met Irma de Wit en Marije Brouwer-Borghuis, die allebei als aanjager gelden voor deze verandering.
Is een leerling niet op school zonder dat daar een geldige reden voor is? Dan kijkt de school naar wat er aan de hand is en overlegt met ouders en de leerling. Bij het Rijswijks Lyceum/Van Vredenburgh College in Rijswijk hebben ze een aanpak ontwikkeld waardoor het ongeoorloofd verzuim sterk…
Geen scheiding meer tussen vmbo en mbo, maar een doorlopende leerroute die is afgestemd op de individuele student en die uitmondt in een mbo-2 diploma. Sinds dit schooljaar (2022-2023) volgen zeventien jongeren deze ‘mbo-2 route’ in het gebouw van het Ichthus College in Kampen, die dit in samenwerking met het…
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs, allemaal al lange tijd thuis zonder onderwijs, maken bij Grip in Arnhem een nieuwe start. Ze willen niets liever dan gewoon naar school, net als ieder ander van hun leeftijd, maar het lukt eenvoudig niet. Een unieke combinatie van onderwijs en zorg maakt dat deze…
Alleen de twee BRIN-nummers, die om administratieve redenen in stand zijn gehouden, herinneren er nog aan dat De Twister in Horst een samensmelting is van een reguliere basisschool en een sbo-school. Voor ouders, leerlingen en leerkrachten is het al jarenlang één school. Hoe is deze school tot stand gekomen? En…
Co-teaching helpt onderwijsprofessionals beter om te gaan met diversiteit en is een belangrijke strategie om inclusief onderwijs te realiseren. Dat is de stellige overtuiging én de ervaring van docent Nathan de Vos en ondersteuningscoördinator Linda Bakker, twee voorvechters van co-teaching op het Ostrea Lyceum in Goes, waar steeds meer aandacht…
Geen ‘bureau’ met een vaste bezetting, maar een telefoonnummer, een e-mailadres en zittende medewerkers die ouders met vragen te woord staan. Dat is kort samengevat de constructie van het leerling- en oudersteunpunt van samenwerkingsverband VO Groningen Stad. We praten erover met adjunct-directeur Erik de Graaf en met Annelies Oosterhuis, die…