Banner

Passend onderwijs in de school

Het doel van de Wet passend onderwijs (2014) is dat zoveel mogelijk leerlingen regulier onderwijs volgen. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor leerlingen die dat echt nodig hebben. Passend onderwijs krijgt vooral gestalte in de school en in de klas.

Onder dit thema vind je basisinformatie over passend onderwijs en wat passend onderwijs betekent voor scholen en leraren. Denk aan de organisatie van de (extra) ondersteuning aan leerlingen, de zorgplicht, het schoolondersteuningsprofiel en het ontwikkelingsperspectief. Verder vind je hier inspirerende praktijkvoorbeelden en ondersteunende instrumenten, zoals de zelfevaluatiescans en de privacytool.

icnMeer lezenSluit

Samen leren

Het SPO heeft instrumenten ontwikkeld die scholen kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld de Scan passend onderwijs voor scholen. Ook zijn er instrumenten en activiteiten die scholen helpen om te leren van elkaar. Zo is er een visitatieaanpak ontwikkeld en zijn er leergemeenschappen en ontwikkelgroepen waarin onderwijsprofessionals kennis en ervaringen uitwisselen en zich gezamenlijk buigen over vraagstukken rond een bepaald thema. Er zijn leergemeenschappen over de volgende thema’s:

 • Banner
  Ontwikkelgroep samenwerking regulier speciaal

  Er is een ontwikkelgroep voor samenwerkingsverbanden die werken aan de integratie/samenwerking regulier en speciaal onderwijs…

  Lees meer

 • Banner
  Ontwikkelgroep werken aan aanwezigheid

  Tijdens online bijeenkomsten staat de ontwikkelgroep onder meer stil bij het begrip aanwezigheid. Dit is…

  Lees meer

Banner
Webinar | De praktijkdilemma’s bij passend onderwijs vanuit student, startbekwame leraar en lerarenopleiding

Bekijk terugblik

Veelgestelde vragen