Samen leren
Het SPO heeft instrumenten ontwikkeld die scholen kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld de Scan passend onderwijs voor scholen. Ook zijn er instrumenten en activiteiten die scholen helpen om te leren van elkaar. Zo is er een visitatieaanpak ontwikkeld en zijn er leergemeenschappen en ontwikkelgroepen waarin onderwijsprofessionals kennis en ervaringen uitwisselen en zich gezamenlijk buigen over vraagstukken rond een bepaald thema. Er zijn leergemeenschappen over de volgende thema’s:
-
Ontwikkelgroep samenwerking regulier speciaal
Er is een ontwikkelgroep voor samenwerkingsverbanden die werken aan de integratie/samenwerking regulier en speciaal onderwijs…
Lees meer
-
Ontwikkelgroep werken aan aanwezigheid
Tijdens online bijeenkomsten staat de ontwikkelgroep onder meer stil bij het begrip aanwezigheid. Dit is…
Lees meer
Veelgestelde vragen
-
Is voor alle nieuwkomers een ontwikkelingsperspectief nodig?
Wanneer nieuwkomers binnen het samenwerkingsverband onder ‘extra ondersteuning’ vallen, is een opp verplicht en gelden voor het opp de eisen van de Wet Passend Onderwijs.
Voor meer informatie over nieuwkomers kijk ook eens naar ‘Maatwerk voor nieuwkomers’. Daarnaast ondersteunt Lowan Primair Onderwijs (PO) de scholen die nieuwkomers, asielzoekers opvangen binnen het primair onderwijs en plaatsen regelmatig nieuws op de site. Denk hierbij aan goede voorbeelden, onderzoek of over de rol van samenwerkingsverbanden.
Verder biedt bij Lowan Voortgezet Onderwijs (VO) ondersteuning aan scholen in het voortgezet onderwijs, die het eerste onderwijs aan nieuwkomers verzorgen. Op hun website is meer informatie te vinden over ontwikkelde producten, die richting geven aan het onderwijsaanbod voor nieuwkomers. Denk hierbij aan informatie over toetsing en portfolio, leerlijnen, het doorstroomdossier, handreiking NT2 voor docenten in het vo en mbo.
-
Melden we leerlingen die worden thuisgehouden bij Veilig Thuis?
Het komt voor dat ouders hun kind thuis houden uit angst voor corona of omdat ze het onderwijsaanbod niet passend vinden. Uiteraard ga je als school dan eerst met de ouders in gesprek om te proberen samen tot een oplossing te komen.
Formeel valt het onthouden van onderwijs onder het begrip ‘kindermishandeling’ en onder toepassing van de ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. De laatste stap van deze meldcode is een melding bij Veilig Thuis.
Echter, in het ‘Handelingskader kindermishandeling en huiselijk geweld’ staat hierover het volgende: ‘Onderwijsprofessionals moeten ervoor waken dat deze laatste stap uit de meldcode niet te licht wordt genomen. Immers, verschil van inzicht over de onderwijsondersteuningsbehoefte van een kind is niet per definitie een signaal van kindermishandeling. In stap 2 van de meldcode (collegiale consultatie, advies Veilig Thuis of andere deskundige) dient men zich hiervan nadrukkelijk te vergewissen, evenals van de juiste uitvoering van stap 3 (gesprek met de ouders).’
Ga in deze gevallen dus niet te snel over tot melding, maar onderzoek de situatie eerst goed wat de situatie is. En in de hierboven genoemde gevallen waarbij er iets anders speelt dan mishandeling of verwaarlozing, vervolgens samen met ouders naar oplossingen te zoeken.