Wil jij een aanvraag indienen voor het experiment onderwijs-zorgarrangementen? Onder dit bericht vind je het aanvraagformulier en het format voor het projectplan. Daarnaast vind je hier ook een korte toelichting op en voorbeeld van de samenwerkingsovereenkomst die meegestuurd moet worden bij de aanvraag. Het aanvraagformulier experiment onderwijszorgarrangementen is nu ook…
De website Lesopafstand.nl gaat verder als algemeen informatiepunt voor afstandsonderwijs. Op deze website vinden scholen de informatie die nodig is voor het organiseren van afstandsonderwijs in diverse situaties. Lesopafstand.nl werd in het leven geroepen tijdens de coronapandemie, toen afstandsonderwijs opeens in de schijnwerpers kwam te staan. De website ondersteunde scholen…
In de periode mei 2021 t/m mei 2022 heeft een projectteam van BMC in opdracht van de ministeries van OCW en VWS vijftien geselecteerde proeftuinen onderwijszorgarrangementen (OZA’s) begeleid. Het doel hiervan is het verbeteren van het ontwikkelingsaanbod op het gebied van onderwijs en zorg voor kinderen met een specifieke onderwijs-…
Op 24 mei heeft minister Wiersma, mede namens staatssecretaris Van Ooijen van VWS de voorhang voor een AMvB in het kader van de experimenteerruimte voor onderwijs-zorgarrangementen naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is de bedoeling dat met ingang van 1 januari 2023 80 onderwijszorgarrangementen toestemming krijgen om deel te nemen…
In het vso zijn er voor leerlingen vier mogelijkheden om het vmbo, havo of vwo-examen te doen. De vso school heeft een eigen examenlicentie; Als extraneus op een reguliere school voor voortgezet onderwijs; Via het staatsexamen; Als extraneus op het volwassenenonderwijs (vavo). In onderstaand document worden de bovengenoemde examenmogelijkheden kort…
De onderwijsondersteuning moet passen bij de behoefte van de leerling, ouders en school. Het is daarom belangrijk om samen met school en ouders de behoeften van elk van deze leerlingen helder in kaart te brengen om zo de benodigde onderwijsondersteuning goed te regelen. Soms ben je echter nog dermate onbekend…
“Ik zit eindelijk op mijn plek en kan weer toekomstplannen maken.” Zo vat een jongere het belang van het onderwijszorgarrangement samen, waar deze na moeilijke ervaringen in het reguliere onderwijs werkt aan het weer terug kunnen naar school. Als kinderen en jongeren dreigen uit te vallen in het reguliere onderwijs,…
Deze factsheet is bedoeld om scholen te helpen bij het organiseren van medische zorg aan leerlingen. De factsheet bevat informatie over hoe de school, de ouders, de leerling en de professionele zorgverlener samen afspraken kunnen maken over het verlenen van gezondheidszorg aan een leerling op school.
Over de combinatie van onderwijs en zorg bestaan veel vragen. Wat mag wel en wat niet, welke ruimte bieden de wetten en hoe zit het met financiering? Ondertussen ontstaan in de praktijk steeds meer onderwijszorgarrangementen in veel verschillende varianten. De ministeries OCW en VWS zijn gestart met 15 onderwijszorgarrangementen als proeftuin,…
Soms wordt scholen gevraagd om bij leerlingen medische handelingen uit te voeren. Onder welke voorwaarden mogen leerkrachten medische handelingen verrichten? Zijn ze daartoe verplicht? Hoe regelen je dat zorgvuldig en welke protocollen moet je bestuurlijk vastleggen? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Hier vind je informatie en instrumenten die informatie geven…
Een onderwijs-zorgarrangement combineert integraal jeugdhulp, zorg en onderwijs als een passende maatwerkoplossing. Bij onderwijs-zorgarrangementen gaat het specifiek om kinderen/jongeren met ondersteuningsbehoeften op meerdere leefgebieden. Door een combinatie van onderwijs, jeugdhulp en/of zorg wordt hen een passend ondersteunings-arrangement geboden. Binnen een onderwijs-zorgarrangement is de ontwikkeling van het kind het uitgangspunt. Op…