In het vso zijn er voor leerlingen vier mogelijkheden om het vmbo, havo of vwo-examen te doen. De vso school heeft een eigen examenlicentie; Als extraneus op een reguliere school voor voortgezet onderwijs; Via het staatsexamen; Als extraneus op het volwassenenonderwijs (vavo). In onderstaand document worden de bovengenoemde examenmogelijkheden kort…
Met het landelijke project Zorg in Onderwijstijd (ZiO) bereiden de ministeries van OCW en VWS zich voor op een mogelijke collectieve financiering van zorg in het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, cluster 3 en 4. Het doel is om de financiering en organisatie van zorg in onderwijstijd zo te…
De onderwijsondersteuning moet passen bij de behoefte van de leerling, ouders en school. Het is daarom belangrijk om samen met school en ouders de behoeften van elk van deze leerlingen helder in kaart te brengen om zo de benodigde onderwijsondersteuning goed te regelen. Soms ben je echter nog dermate onbekend…
“Ik zit eindelijk op mijn plek en kan weer toekomstplannen maken.” Zo vat een jongere het belang van het onderwijszorgarrangement samen, waar deze na moeilijke ervaringen in het reguliere onderwijs werkt aan het weer terug kunnen naar school. Als kinderen en jongeren dreigen uit te vallen in het reguliere onderwijs,…
Deze factsheet is bedoeld om scholen te helpen bij het organiseren van medische zorg aan leerlingen. De factsheet bevat informatie over hoe de school, de ouders, de leerling en de professionele zorgverlener samen afspraken kunnen maken over het verlenen van gezondheidszorg aan een leerling op school.
Over de combinatie van onderwijs en zorg bestaan veel vragen. Wat mag wel en wat niet, welke ruimte bieden de wetten en hoe zit het met financiering? Ondertussen ontstaan in de praktijk steeds meer onderwijszorgarrangementen in veel verschillende varianten. De ministeries OCW en VWS zijn gestart met 15 onderwijszorgarrangementen als proeftuin,…
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor samenwerkingsexperimenten van regulier en speciaal onderwijs. Lees hier de nieuwe Beleidsregel experimenten regulier-speciaal onderwijs. Doel van de beleidsregel is om intensieve samenwerking van speciale en reguliere scholen mogelijk te maken om tot meer inclusie en maatwerk voor leerlingen te komen. Met…
Soms wordt scholen gevraagd om bij leerlingen medische handelingen uit te voeren. Onder welke voorwaarden mogen leerkrachten medische handelingen verrichten? Zijn ze daartoe verplicht? Hoe regelen je dat zorgvuldig en welke protocollen moet je bestuurlijk vastleggen? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Hier vind je informatie en instrumenten die informatie geven…
Een onderwijs-zorgarrangement combineert integraal jeugdhulp, zorg en onderwijs als een passende maatwerkoplossing. Bij onderwijs-zorgarrangementen gaat het specifiek om kinderen/jongeren met ondersteuningsbehoeften op meerdere leefgebieden. Door een combinatie van onderwijs, jeugdhulp en/of zorg wordt hen een passend ondersteunings-arrangement geboden. Binnen een onderwijs-zorgarrangement is de ontwikkeling van het kind het uitgangspunt. Op…
Binnen het zorglandschap zijn veel verschillende partijen actief. Ervaringsadviseur Nely Sieffers heeft dit complexe landschap opgetekend in een overzicht. Dit groeimodel geeft zicht op de veelheid aan partijen die naast het onderwijs bij een gezin en een leerling betrokken kunnen zijn.
Voor informatie over maatwerkmogelijkheden bij examens kan je terecht bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Zij bepalen welke examenaanpassingen voor kandidaten met een beperking zijn toegestaan bij het centraal examen en schetsen het speelveld waarbinnen een school keuzes kan maken. Het CvTE publiceert jaarlijks in september op de website www.examenblad.nl een brochure…