Vragen over de Beleidsregel experimenten samenwerking regulier-speciaal onderwijs: 1. Waar vind ik meer informatie over de Beleidsregel experimenten regulier-speciaal onderwijs? De meest recente versie van de Beleidsregel vind je hier. Ook kun je informatie vinden op deze pagina van de website van de PO-Raad. En op deze pagina van de…
Er zijn steeds meer initiatieven waarbij regulier en speciaal onderwijs samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat professionals die hierbij zijn betrokken behoefte hebben aan uitwisseling en leren van elkaar. Om aan deze behoefte tegemoet te komen faciliteert het SPO het Channel Samenwerking Regulier & Speciaal. Dé plek om elkaar te treffen…
Op basis van een aantal internationale verdragen dringen de Kinderombudsman, het College voor de Rechten van de Mens en Defence for Children al jaren aan op inclusief onderwijs. In de verbeteragenda passend onderwijs staat dit nu ook als nieuwe opdracht: de komende jaren moet ingezet worden op inclusiever onderwijs, met…
Een recente ontwikkeling is het ontschotten van het (speciaal) onderwijs. Oftewel: het komen tot gespecialiseerd onderwijs waarin leerlingen met een diversiteit aan extra ondersteuningsbehoefte onderwijs volgen in dezelfde klas. De reeds geïmplementeerde beleidsregel biedt scholen die hieraan werken de ruimte om hiermee te experimenteren in de komende vier jaren. Vanuit…
Verkennend onderzoek onder scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland naar de praktijk in het onderwijs en de koers die na de evaluatie van passend onderwijs in 2020 ook beleidsmatig is ingezet richting inclusiever onderwijs. In deze publicatie staan de eerste bevindingen uit het onderzoek in het voortgezet onderwijs centraal. Daarna…
Voor welke leerlingen is een geïntegreerde voorziening van so-sbo-bao een passende plek? Op basis waarvan stel je vast wat de leerling nodig heeft, wat er dan geboden kan worden en waar? En op basis waarvan groepeer je leerlingen? Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden (Talentencampus Venlo en Prisma Kampen) behandelt…
Dit onderzoek geeft een unieke inzage in de stand van zaken van inclusief basisonderwijs, de werkpunten en de ondersteuningsbehoeften van scholen die werken aan inclusiever onderwijs. Ook heeft het onderzoek regiobeschrijvingen opgeleverd van zes samenwerkingsverbanden die actief werken aan inclusiever onderwijs.
In de publicatie ‘Een goed voorbereide start’ stellen bestaande praktijkinitiatieven hun kennis en ervaringen beschikbaar voor anderen die ook willen starten met ontschotting van regulier en gespecialiseerd onderwijs.
De koepels van de cliëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland onderzochten (2018) in hoeverre het schooltype invloed heeft op het sociale leven van leerlingen met een beperking of aandoening. Zij willen daarmee antwoord geven op de vraag of het uitmaakt of leerlingen met en zonder beperking…