vo
4 februari 2019

VO-congres 2019: Creatief met curriculum – Ontwikkeling van eigentijds onderwijs in de school

Momenteel wordt onder de noemer Curriculum.nu nagedacht over een nieuw curriculum. Wat betekent dit voor het onderwijs? Welke kansen biedt het bijvoorbeeld voor de breed ingezette beweging naar eigentijds en goed onderwijs waarin het systeem de leerling volgt? En hoe kunt u er mee aan de slag in uw school? Deze vragen staan centraal op het VO-congres 2019, dat plaatsvindt op donderdag 28 maart in Nieuwegein.

Steunpunt Passend Onderwijs
Namens het Steunpunt Passend Onderwijs geeft professor dr. Dolf van den Berg een lezing over de noodzaak van een onderwijstransitie. Hierbij gaat hij uit van een nieuw pedagogisch concept, voornamelijk rustend op evolutie. Niet gebaseerd op gelijkheid, maar juist op verschillen. Evolutie wordt een kernbegrip in het onderwijs.

‘Het onderwijs zit vol met vanzelfsprekendheden, zoals de leerstofjaarklas. Daaromheen is ons onderwijs opgebouwd,’ zegt Van den Berg. ‘In dit systeem zijn leerlingen kwetsbaar want kinderen zijn niet gelijk, ze leren niet gelijk en leven niet gelijk. Erkenning van die verscheidenheid is de basis voor de ontwikkeling van elk kind.’

Om daaraan te ontkomen, schreef Dolf van den Berg het manifest ‘Naar onderwijs in blauw’, bedoeld om uit te dagen en te confronteren, maar ook om hoop en verlangen uit te drukken. Onderwijs dat stoelt op ontwikkelingsgericht onderwijs in een blijvende dialoog. Kortom, Van den Berg heeft een boodschap voor iedereen die geen genoegen neemt met het huidige onderwijs!

Programma en aanmelden
Het programma en de sprekers zijn bekend. Bent u erbij op donderdag 28 maart? Schrijf u nu alvast online in. Daardoor bent u straks verzekerd van een plaats bij de workshop van uw eerste keuze. Via deze website houden we u op de hoogte van het programma!


Nieuws 24 juli 2019

Het Jongerenpanel FNO – Zorg voor Kansen – zoekt nieuwe leden

Het Jongerenpanel bestaat uit jongeren tussen de 15-25 jaar met verschillende achtergronden en verschillende aandoeningen. Wat de panelleden bindt is […]

Meer lezen »

Nieuws 24 juli 2019

Bijeenkomst verkenning bevoegdhedenstelsel voortgezet onderwijs Praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Op dinsdagmiddag 10 september 2019 vindt er vanuit het ministerie van OCW een bijeenkomst plaats over bevoegdheden in het praktijkonderwijs […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video