po vo so
21 mei 2021

Vervolgonderzoek: De kracht om door te zetten in de praktijk

Op 20 mei 2021 heeft Marc Dullaert, voormalig Kinderombudsman, namens Gedragswerk aan Minister Slob van Onderwijs en Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid het vervolgadvies op ‘De kracht om door te zetten’ over jongeren en thuiszitten overhandigd. Dit is een aanvullend advies op het thuiszit-onderzoek van twee jaar geleden. De eerder geformuleerde tien adviezen blijven gelden maar het nieuwe veldonderzoek levert nog een aantal aanvullende punten op. 

Met als belangrijkste: Spreek vanaf nu van ‘Aanwezigheid’ en ‘Afwezigheid’. Stel ‘Aanwezigheid’ centraal in plaats van wettelijk geoorloofd of ongeoorloofd verzuim in primair en voortgezet onderwijs. Laat de 50% regel los en laat hybride vormen van onderwijs toe voor thuiszittende kinderen.

Geef de regio’s meer speelruimte om thuiszitten aan te pakken en voorzie in een frictiebudget en laat de strikte twee jaar termijn uit de Variawet los. Kom via maatwerk tegemoet aan het recht op ontwikkeling voor elk kind en elke jongere, met eenvoudige verantwoording en een duidelijk protocol voor inspectie en accountant. Kortom niet vooraf invullen maar achteraf verantwoording geven.

Praat mee tijdens een werkatelier

In verschillende werkateliers in het land gaan Gedragswerk en Marc Dullaert in gesprek met directeuren van samenwerkingsverbanden over de inhoud van de rapportage. Gedragswerk en Marc Dullaert zijn benieuwd of de conclusie en tien adviezen uit de rapportage ook aansluiten op de behoeften van de samenwerkingsverbanden om een succesvolle thuiszittersaanpak mogelijk te maken. Ben je directeur van een samenwerkingsverband en wil je deelnemen aan één van de werkateliers? Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Data, locaties en aanmeldmogelijkheid is hier te vinden.

Download

 


Nieuws 17 juni 2021

De Kennisrotonde – begeleiding (hoogbegaafde) leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

De Kennisrotonde is een uniek loket voor de snelle beantwoording van vragen uit het onderwijs met kennis uit onderzoek, en […]

Meer lezen »

Nieuws 16 juni 2021

Handelingskader thuisblijvers corona

Er zijn gezinnen waar één of meerdere gezinsleden een dermate kwetsbare gezondheid heeft dat een besmetting met corona tot ernstige […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video