Samenwerking onderwijs-jeugd
Documenten & Instrumenten
Filter op onderwerp

Delen van gegevens met externe partners
Scholen werken samen met veel externe partners, zoals jeugdhulp, leerplicht, et cetera. In deze samenwerking worden regelmatig gegevens over leerlingen en/of ouders uitgewisseld. Marij Bosdriesz van het Nji geeft in deze film aan welke afspraken met partners nodig zijn en hoe u de informatie zo zorgvuldig mogelijk onderling is uit te wisselen.

Bevoegdheden van het onderwijs en rechten en plichten van ouders
Harry Nijkamp van Nijkamp Consult besteedt tijdens deze film aandacht aan de relatie tussen school, samenwerkingsverband en ouders ten aanzien van privacy. Hij behandelt privacyvraagstukken bij aanmelding, toelating, verwijzing en arrangementen en gaat in op de rol en de rechtsbescherming van de ouders.

Privacy en de samenwerking met samenwerkingsverbanden
Debby Sikking van Kennisnet gaat tijdens deze film in op het begrip privacy en waarom het zo belangrijk is om daar zorgvuldig mee op te gaan. Stap voor stap staat Debby stil bij de aandachtspunten vanuit de AVG die belangrijk zijn voor scholen en samenwerkingsverbanden.

Factsheet Landelijke Inventarisatie aansluiting onderwijs en jeugdhulp 2018
Deze factsheet geeft een helder beeld van de belangrijkste bevindingen uit de landelijke inventarisatie aansluiting onderwijs en jeugdhulp 2018. De Ministeries van OCW en VWS hebben samen met de VNG een landelijk onderzoek geïnitieerd naar de wijze waarop swv’s en gemeenten de aansluiting vormgeven en ervaren.
Handreiking Onderwijs, zorg en de Leerplichtwet
De behoefte aan maatwerkoplossingen voor jongeren die (tijdelijk) geheel of gedeeltelijk niet naar school kunnen, is groot, zeker na de invoering van de nieuwe Jeugdwet en passend onderwijs. Welke mogelijkheden zijn er binnen de bestaande wet- en regelgeving om onderwijs en zorg te combineren? U leest in deze notitie van Ingrado (2018) wie er verantwoordelijk is en welk wettelijk kader van toepassing is. In deze notitie is rekening gehouden met een wijziging in de Variawet waardoor het vanaf 1 augustus 2018 mogelijk is om maatwerk in onderwijstijd aan te bieden in het primair en voortgezet onderwijs.
Privacyreglement swv 2018
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht; dit is de Europese privacy regelgeving die vanaf 25 mei 2018 ook in Nederland van toepassing is en de Wet bescherming persoonsgegevens opvolgt. Het bestaande model privacy-reglement is aangepast aan de privacy-regels op basis van de AVG. Let op: de versie van 24 april 2018 is juist; in voorgaande versies stond onder lid 7.b het BSN vermeld, wat niet correct is.
Verkenning samenwerking passend onderwijs
In het kader van passend onderwijs en de transitie van de zorg voor jeugd werken gemeenten, jeugdhulpinstellingen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs door het hele land op verschillende manieren en met verschillende intensiteit met elkaar samen. Als eerste stap heeft het NJi een groot aantal samenwerkingsverbanden telefonisch bevraagd op hun ervaringen. De opbrengst van deze verkenning is te vinden in dit rapport uit maart 2018.
Handreiking de verbinding passend onderwijs en zorg voor jeugd
Bouwstenen voor het door de samenwerkingsverbanden en gemeenten te voeren op overeenstemming gericht overleg (OOGO) over het ondersteuningsplan passend onderwijs.
Mogelijkheden voor maatwerk VO
Uitgangspunt is en blijft dat kinderen onderwijs volgen op een school. Soms zijn er echter situaties waarin dat vanwege lichamelijke of psychische problematiek tijdelijk of gedeeltelijk niet mogelijk is. Bijvoorbeeld voor kinderen die op school zo veel prikkels te verwerken krijgen dat zij aan leren niet toekomen of kinderen die door een beperking niet uren achtereen op een stoel kunnen zitten. Zonder maatwerk bestaat het risico dat deze kinderen volledig uitvallen uit het onderwijs, terwijl zij wel in staat zijn zich te ontwikkelen en te leren. In deze handreiking uit 2016 leest u welke mogelijkheden voor maatwerk er zijn in het VO.
Stroomschema zorg op school
Wie er onderwijsondersteuning of zorg moet bieden tijdens onderwijstijd, hangt af van de ondersteunings- en/of zorgbehoefte van de leerling. Dit Stroomschema Zorg uit 2015 op school geeft overzicht over welke mogelijkheden er zijn en hoe de inzet van zorg in onderwijs wordt geregeld en verantwoord.
Handreiking onderwijs en zorg, inclusief gesprekshandleiding
De stelsels voor zorg en onderwijsondersteuning zijn veranderd. Deze handreiking uit 2015 biedt scholen en ouders handvatten om passende onderwijsondersteuning en zorg voor elke leerling te bereiken, afgestemd op zijn mogelijkheden en behoeften en helpt bij het gesprek tussen school, ouders en eventuele zorgpartners.
Handreiking voor ondersteuning verdieping afspraken met gemeenten in kader van OOGO
Op verzoek van samenwerkingsverband Goeree Overflakkee onder begeleiding van Henk van Putten is er een expert ingezet om te ondersteunen bij de verdere verdieping van de afspraken met de gemeenten in het kader van het OOGO. De inspanningen hebben bijgevoegde handreiking uit 2015 opgeleverd.
Borging afspraken OOGO in (overleg)structuur scholen/gemeenten
Het steunpunt passend onderwijs VO biedt maatwerkondersteuning voor samenwerkingsverbanden en scholen. Een voorbeeld hiervan was de inzet van één van onze experts bij een samenwerkingsverband om de afspraken Passend Onderwijs gemaakt in het OOGO te monitoren. De expert heeft in 2015 hiervoor deze korte handreiking geschreven.
Handreiking: Onderwijs, jeugdhulp en/of zorg bieden een gezamenlijk antwoord op meervoudige onderwijszorgvragen
Tips en valkuilen uit 2014 voor gemeenten en samenwerkingsverbanden om kaderstellende regionale en lokale afspraken te maken.
Wegwijzer OOGO Jeugd
Deze wegwijzer uit 2014 is een leidraad voor de vormgeving van het OOGO jeugd.
Handreiking Dyslexiezorg onder de Jeugdwet
Deze handreiking uit 2014 ondersteunt gemeenten en samenwerkingsverbanden bij het realiseren van een integrale dyslexieaanpak in de regio.
Modellen en procedures OOGO Jeugdplan
Dit zijn de modellen en procedures voor instelling van het OOGO Jeugdplan.
Handreiking AWBZ
Met deze handreiking uit 2014 worden scholen, schoolbesturen, samenwerkingsverbanden en gemeenten geïnformeerd over de wijzigingen in organisatie en bekostiging die gepaard gaan met de herziening van de AWBZ.
Eén kind, één gezin, twee stelselwijzigingen
Een onderzoek uit 2014 naar de succesfactoren van samenwerking tussen onderwijs en gemeenten ten aanzien van de verbinding tussen passend onderwijs en jeugdzorg.
Bestuurlijke tafels OOGO
Ondersteuningstraject in tweede helft van 2013 van onderzoeks- en adviesbureau Oberon uit voor bestuurders van gemeenten en samenwerkingsverbanden in de vorm van regionale bestuurlijke ronde tafels.
Modelprocedure OOGO
Modelprocedure voor het op een gestructureerde manier vormgeven van het op overeenstemming gericht overleg (OOGO) inclusief geschillenregeling.

Praktijkvoorbeelden
Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Scan Passend Onderwijs
Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Wat is passend onderwijs?
Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.