Corona en passend onderwijs
Documenten & Instrumenten
Filter op onderwerp

Recente onderzoeken en opbrengsten
Brochure 'Iedereen weer aanwezig op school'
Het merendeel van de ouders heeft vertrouwen in de maatregelen die getroffen worden door scholen. Toch zijn er ook ouders […]

Overzichtsartikel NRO: handvatten blended learning
Het NRO heeft een overzichtsartikel gepubliceerd met daarin ‘handvatten voor docenten en schoolleiders in het VO die op zoek zijn […]
Afstandsonderwijs en weer terug naar school
Scholen zijn druk bezig met de (gedeeltelijke) heropening van de scholen en de start van het anderhalvemeteronderwijs. Het NRO heeft een overzicht van kennis opgesteld, gebaseerd op onderzoek om bewuste, onderbouwde keuzes te kunnen blijven maken in het onderwijs.
Opening scholen na de zomervakantie
Met de versoepeling van de afstandsmaatregel krijgen scholen meer ruimte om hun leerlingen weer grotendeels fulltime fysiek onderwijs op school te bieden. Wel geldt nog een aantal restricties. Zo blijft voor onderwijspersoneel gelden dat zij 1,5 meter afstand moeten houden, onderling en ten opzichte van leerlingen. En leerlingen en personeel met gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, worden nog steeds geacht thuis te blijven en te werken. Bekijk de aangepaste protocollen.
Handreiking ‘Coronavirus en het gebruik van ventilatie, verwarming en koeling op scholen’
De de PO-Raad en de VO-raad hebben in samenwerking met Ruimte-OK een handreiking gemaakt over het coronavirus en het gebruik van ventilatie, verwarming en koeling op scholen. Deze handreiking helpt scholen (po, (v)so en vo) te controleren of het ventilatiesysteem aan de door de RIVM en het Bouwbesluit gestelde richtlijnen voldoet.
Aangepast toetsen voor EED vanwege corona
Vanwege de schoolsluiting in het voorjaar van 2020 is de intensieve periode voor ondersteuning op niveau 2 (ON2) en niveau 3 (ON3) bij leerlingen met leesproblemen en een vermoeden van dyslexie wellicht anders verlopen dan gebruikelijk. Hierdoor kan het nodig zijn om de intensieve begeleidingsperiode verder voort te zetten of in te halen in het nieuwe schooljaar. Dat kan ook gevolgen hebben voor de toetsing voor de LVS momenten.
OCW publiceert servicedocument met handvatten rond opstarten onderwijs na zomervakantie
Het ministerie van OCW heeft een servicedocument gepubliceerd met handvatten voor schoolbesturen in het funderend onderwijs om uitvoering te geven […]
Protocol volledig openen voortgezet onderwijs
De sociale partners in het voortgezet onderwijs hebben, naar aanleiding van het kabinetsbesluit van dinsdag 24 juni om de deuren van alle scholen per 1 juli te openen, het definitieve protocol ‘Volledig openen voortgezet onderwijs’ gepubliceerd.

Kaart 5. Focus en inrichting van ondersteuningsprogramma’s
Dankzij de subsidieregeling Inhaal- en ondersteuningsprogramma’s onderwijs 2020-2021 kunnen scholen die leerlingen die niet optimaal hebben geprofiteerd van het afstandsonderwijs extra ondersteuning bieden. Alle scholen kunnen gebruikmaken van de regeling en zo deze leerlingen met extra tijd en ondersteuning helpen bij het bereiken van hun leer- en ontwikkeldoelen. Deze kaart reikt informatie en vragen aan, waarmee schoolteams en bestuurders aanpakken en organisatievormen kunnen kiezen.

Verandert de autonomie van leerlingen?
Als leerlingen één ding mogen kiezen dat bevalt aan leren op afstand, noemen ze vaak de ruimte om zelfstandiger te plannen. Bent u benieuwd hoe uw leerlingen dit ervaren of wil u het gevoel van eigenaarschap (verder) versterken? Start dan met de autonomietool. Hiermee meet u in hoeverre uw leerlingen nu autonomie ervaren.

Wees alert op de thuissituatie
Door de coronamaatregelen is iedereen nu meer thuis dan voorheen. Deze situatie kan voor gezinnen en relaties waar al langer spanningen waren de situatie verergeren, of het kan een hele nieuwe dynamiek veroorzaken in huishoudens, tussen partners en ook bij mantelzorgers bij wie voor de coronacrisis niets aan de hand leek. Deze factsheet geeft tips aan professionals hoe hier mee om te gaan.

Job en Juultje en de onzichtbare druppeltjes
In dit prentenboek wordt met een leuk verhaal uitgelegd wat het coronavirus is en wat kinderen zelf kunnen doen om het virus op afstand te houden. Met de opbrengst van het coronaprentenboek wordt het werk van het Rode Kruis gesteund.

Factsheet: stap voor stap weer open
Scholen en onderwijsinstellingen in Nederland zijn sinds 11 mei weer deels geopend voor het primair onderwijs. De komende tijd wordt dit verder uitgebreid, ook voor de andere sectoren. In deze factsheet vindt u een overzicht van belangrijke data en overige informatie.
Informatie Rijksoverheid openen VO scholen
De middelbare scholen gaan per 2 juni open op basis van de anderhalvemeter-regel. Deze geldt ook voor leerlingen onderling. Dat betekent in de praktijk dat in de meeste scholen niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen. Schoolbesturen en vakbonden maken hiervoor een protocol.

ISK en het voorlopig protocol opengaan VO-scholen
Er is een voorlopig protocol voor het opengaan van VO-scholen. De ISK-leerlingen hebben de laatste maanden geen hele dagen Nederlands om zich heen gehoord, geen taalbad gehad. Lees hier de aanvullingen voor de ISK-leerlingen.

Handreiking Coro-NA
De schoolondersteuners van SWW 3006 hebben uit de veelheid aan artikelen een handreiking gemaakt voor schoolleiders en onderwijsgevend- en onderwijsondersteunend personeel.

Weer aanwezig op school
Op weeraanwezigopschool.nl vindt u betrouwbare informatie en antwoord op vragen die kunnen helpen om ook de leerlingen die niet uit zichzelf komen, weer terug op school te krijgen. Hiermee dragen we bij om schooluitval van jongeren nu en in de toekomst te voorkomen. Deze informatie wordt dagelijks aangepast op basis van de actuele stand van zaken en is specifiek bedoeld voor schoolleiders, leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren.

Weer op school
Op lesopafstand.nl vindt u alles over het onderwerp ‘Weer op school’. U vindt hier onder andere een stappenplan, protocollen, veelgestelde vragen en aanbevolen voorzorgsmaatregelen.

Hoe herstarten met jonge kinderen?
Nog even en dan gaan we, na een tijd thuisonderwijs, weer naar school. Wat betekent dit nu voor leraren en jong-kindspecialisten? Dit artikel reikt handvatten aan voor de herstart met jonge kinderen.

Traumasensitief werken op school
Door de coronacrisis hebben sommige leerlingen een moeilijke tijd achter de rug (en misschien soms ook nog voor de boeg). Het belang van traumasensitief onderwijs is daardoor nog groter dan normaal.

Een volle emmer
Dit artikel verkent hoe je constructief kunt reageren op destructief gedrag van leerlingen. Gedrag, dat het gevolg is van de periode van gedwongen thuisonderwijs.
Ouderbetrokkenheid is vooral goed contact
Het thuisonderwijs kan er wel eens aan hebben bijgedragen dat ouders en leraren meer beseffen hoe belangrijk ouderbetrokkenheid is. De meeste ouders zetten zich ervoor in om hun kinderen te ondersteunen met het schoolwerk. Maar niet allemaal. Wat leren we over ouderbetrokkenheid door het thuisonderwijs?
Hoe komen ze weer terug?
Een opleidingsgroep van schoolpsychologen verzamelde tips en ideeën voor de terugkeer naar school na de coronasluiting. Daarin ook veel aandacht voor het gesprek met collega’s en leerlingen over wat ze meemaakten.

Hulpkaarten om het gesprek over corona op gang te brengen
Behandelaren van Trajectum hebben hulpkaarten gemaakt die handvatten bieden om een goed gesprek te hebben over onzekerheid en angst rondom het coronavirus.

Groepsproces start opnieuw na coronacrisis
Als de kinderen zo weer naar school gaan start er, net als na een zomervakantie, een nieuw groepsvormend proces. Hoe langer de groep niet bij elkaar is geweest, hoe intenser het proces zal zijn. Een webinar en diverse artikelen geven tips.
Hoe begeleiden we de leerlingen weer naar school?
De werkgroep Schoolpsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen heeft een handreiking gemaakt over het begeleiden van leerlingen nu ze weer naar school gaan. Een vragenlijst voor het klassengesprek maakt daar onderdeel van uit.

Tips voor als de scholen weer opstarten van Steven Pont
In deze webinar van het LBBO geeft ontwikkelingspsycholoog Steven Pont tips voor als de scholen weer opstarten.
Passend onderwijs en de heropening van scholen
Wat betekent het openen van de scholen concreet en wat houdt dit in voor kinderen die ziek zijn of extra ondersteuning krijgen op school?
Handreiking Terugkeer na corona
Deze handreiking van het samenwerkingsverband POBV reikt praktische handvatten aan die v(s)o scholen kunnen gebruiken wanneer ze weer (gefaseerd) open gaan.

Opnieuw naar school - Stichting School & veiligheid
Stichting School & Veiligheid heeft een informatieblad en stappenplan met aandachtspunten en praktische tips opgesteld dat scholen ondersteunt bij het weer naar school gaan.
Stappenplan weer op school
Om scholen te ondersteunen bij het uitvoeren van de eerste acties en het inventariseren van belangrijke onderwijsinhoudelijke vraagstukken is het Stappenplan Weer naar school ontwikkeld.

Onderwijs op afstand en terug naar school: focus en inrichting
In deze kaart van de PO-Raad draait het om de vraag: welke keuzes maakt de school voor zowel het onderwijs op school als voor het onderwijs op afstand als de leerlingen weer deels naar school komen?
Protocollen voor het opstarten van de po-scholen
Twee protocollen dienen als handreiking voor het primair onderwijs bij het opstarten van de scholen vanaf 11 mei. Ook is er een overzicht met meest gestelde vragen en zijn er posters te downloaden.

De waarheid over de 1,5 meterschool
In dit filmpje van NOS Stories wordt precies uitgelegd hoe de 1,5 meterschool er uit gaat zien.
Protocol beschikbaar voor het opstarten van de vo-scholen
De vo-scholen gaan – onder voorwaarden – vanaf 1 juni weer open. Het definitieve besluit hierover valt later deze maand, uiterlijk 20 mei. Scholen kunnen echter niet wachten met zich voor te bereiden op de heropening. Daarom publiceren de sociale partners nu een voorlopig protocol, op basis van de nu bekende richtlijnen van het kabinet.

Format voor een coachgesprek op afstand
Juist in een tijd als deze zijn coachgesprekken met leerlingen misschien wel belangrijker dan ooit. Het Picasso Lyceum maakte een format met handige vragen.
Succesfactoren voor effectief afstandsonderwijs uit onderzoek en praktijk
Vanaf het moment dat de scholen in Nederland sloten, is er met man en macht gewerkt aan het organiseren van onderwijs op afstand. Nu, anderhalve maand later, is het tijd om de balans op te maken. Wat leert deze periode ons over afstandsonderwijs? Welke inzichten uit onderzoek zijn bruikbaar? En wat zijn succesvolle elementen uit de praktijk?

Welbevinden op afstand
Om leerkrachten en Gezonde Schooladviseurs te helpen om vanuit huis te werken aan welbevinden, is er veel informatie in omloop. Op deze pagina staat de informatie gebundeld voor het helpen bij het werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kwetsbare kinderen.
Zo geef je pro-leerlingen praktijkopdrachten voor thuis
Meer dan de helft van de vakken van PrO De Baander uit Amersfoort zijn praktijkgerichte vakken. Hoe geef je dit soort vakken op afstand? En hoe houd je leerlingen en hun ontwikkeling in beeld?
Autisme & corona
De wegwijzer, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Autisme, is voor ouders en kinderen met autisme. Het bevat onder andere tips voor het omgaan met het coronavirus, tips bij stress, werk en eenzaamheid.

Samenwerking passend onderwijs regio Noord-Kennemerland
In deze film legt Astrid Ottenheym van samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord Kennemerland uit hoe zij de kinderen in een kwetsbare situatie ondersteunen bij het realiseren van passend onderwijs thuis.

Samenwerking passend onderwijs regio Amersfoort
In deze film vertelt Brigitta Gadella over de samenwerking passend onderwijs in Eemland en hoe de scholen en gemeenten samen zorg dragen voor een passende aanpak voor kinderen in kwetsbare posities in coronatijd.

Samenwerking passend onderwijs regio Lekstroom
In deze film vertelt Marjolein Sluijters van het Samenwerkingsverband Lekstroom hoe zij samenwerkt met professionals, ouders en gemeente om de kinderen in een kwetsbare situatie te ondersteunen.

Digitale congres Kwetsbare jongeren in coronatijd
De coronacrisis treft kwetsbare jongeren extra hard. Contact met hen houden en hen begeleiden is nu een stuk moeilijker. Wat betekent dat voor het werk van jeugdzorgwerkers? Hoe pakken zij het aan? Welke situaties komen zij tegen? Hoe leg je verbinding met jongeren met minimaal 1,5 m. afstand? Wat kunnen we doen om kwetsbare jongeren door deze moeilijke coronaperiode heen te helpen? Deze onderwerpen kwamen aan de orde tijdens het digitaal congres.
Continuïteit in onderwijs en ondersteuning voor kwetsbare leerlingen
Het Udens College heeft een stroomschema ontwikkeld met de te nemen stappen als er zorgen/signalen zijn rond bepaalde leerlingen en/of gezinnen.

Kwetsbare kinderen en thuisonderwijs
Deze ‘gereedschapskist’ geeft een overzicht van de belangrijkste uitdagingen en manieren waarop scholen en anderen juist de kwetsbare kinderen in deze tijd kunnen steunen.
Onderwijs aan kwetsbare leerlingen
Op deze pagina van de VO-raad staan de belangrijkste informatie en ontwikkelingen rond onderwijs aan kwetsbare leerlingen op een rij, alsook tips en voorbeelden over hoe scholen hier vorm aan (kunnen) geven.

Website Thuisonderwijs voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte
Op www.passendonderwijsthuis.nl staan allerlei tips, links, documenten en andere informatie over thuisonderwijs voor kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben.

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus
Op de website van het NJi vinden kinderen, jongeren, ouders, professionals en beleidmakers betrouwbare informatie over het coronavirus en de invloed op opgroeien en opvoeden. Actuele vragen over het omgaan met de noodzakelijke beperkingen worden beantwoord. Daarbij is aandacht voor de toenemende ruimte én verantwoordelijkheid om zelf keuzes te maken die anderen niet schaden.

Praktijkvoorbeelden
Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Scan Passend Onderwijs
Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Wat is passend onderwijs?
Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.