po vo
8 oktober 2019

Scholenconferentie Verrassend Passend: door de ogen van…

Ankie van der Werf, netwerkregisseur Passend Onderwijs Openbaar Onderwijs Zwolle, vertelt over haar ervaringen met scholenconferentie Verrassend Passend. Ze is een vaste bezoeker en mocht dit jaar meedenken over de inhoud van het programma.

Het thema..
“Dit jaar is er opnieuw gekozen voor een ‘grensverleggend’ thema en daar ben ik blij mee. Met name omdat het – naast de leerling – ook gaat om de docenten/ leerkrachten. Zij zijn degenen die het in de praktijk moeten doen en het onderwijs vormgeven. Ik vind dat de leraar in het passend onderwijs meer aandacht verdient. Het is goed om met elkaar, besturen, schoolleiding en docententeams aandacht te besteden aan de ontwikkeling en de professionaliteit van docent en dat hier meer ruimte voor komt.”

Het programma…
“Dat vind ik sterk en het aanbod aan kennissessies is ruim. Het mooie aan het programma is dat je inspiratie kunt opdoen en je daarnaast ook kunt verdiepen. Er is een goede balans gevonden tussen deze twee.”

“Ik zie in ieder geval drie redenen waarom het de moeite waard is om de stap naar deze conferentie te zetten:

1. Aansluiting bij de eigen praktijk (erkenning) – of bij die van een ander (verkenning)
U kunt kiezen voor iets dat op de school speelt, bijvoorbeeld depressiviteit bij jongeren. Daarnaast zijn er gezamenlijke sessies over jeugdzorg en onderwijs, waar u een kijkje in de keuken kunt nemen.

2. Ontmoeten en netwerken
U kunt naar de conferentie komen voor de ontmoeting. En die gaat u daar ook vinden! Het is laagdrempelig, informeel en alle mensen die presenteren staan open voor een inhoudelijk gesprek om u als collega verder op weg te helpen. Het is makkelijk om contact te leggen en daardoor biedt deze scholenconferentie u ook de gelegenheid om een netwerk op te bouwen en/ of verder uit te breiden.

3. Inspirerend
De locatie ‘Lindenberg huis voor de kunsten’ in Nijmegen is een fantastisch gebouw en inspirerend. Het leent zich voor dit grote evenement en draagt bij aan de sfeer op deze betekenisvolle dag.”

Een optimale dag heeft u door…
“Bedenk van tevoren goed wat u zoekt. Bent u op zoek naar inspiratie of op zoek naar verdieping? Ik geef mijn collega’s de tip mee om samen naar dezelfde presentatie te gaan, omdat je allebei anders luistert en deze verschillende inzichten samen later kunt bespreken.

Ik weet dat het in deze tijd van lerarentekorten heel lastig is om voldoende leraren op de conferentie te krijgen, maar ik geloof dat een bevlogen zorgcoördinator en of collega’s uit het ondersteuningsteam hierin verbindende rol kunnen spelen zijn en het verschil kunnen maken. De leraar doet ertoe en staat aan de basis van het passend onderwijs.”

Wat mogen deelnemers echt niet missen?
“Dat is heel duidelijk: de keynote van Dolf van de Berg. Hij weet me iedere keer te verrassen met een kernachtig en inhoudelijk goed betoog. Een bron van inspiratie! Dat alleen al is de moeite om naar Nijmegen te komen. De verdiepingssessie in ronde 1 is de bonus die je erbij krijgt. Ik wens u een goede bijeenkomst toe en hopelijk tot dan!”

Ankie


Nieuws 3 juni 2020

Weer naar school

De scholen in het primair onderwijs, het speciaal (voortgezet) onderwijs en de kinderopvangcentra zijn weer gestart. Het voortgezet onderwijs is […]

Meer lezen »

Nieuws 2 juni 2020

Mondelinge staatsexamens kunnen nu toch online, maar voor een beperkte groep leerlingen

Inmiddels zijn de schriftelijke en praktische staatsexamens al een week bezig. Op 6 juni beginnen de mondelinge staatsexamens. Oudervereniging Balans […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video