po vo so
13 april 2021

Rapport van DUO: Aanbod van en deelname aan sbo, so, pro en vso

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft een onderzoek uitgevoerd dat met behulp van kwantitatieve gegevens het aanbod verkent van en deelname aan sbo, so, pro en vso.

Samenwerkingsverbanden hanteren hun eigen criteria en procedures voor toelating tot sbo, so, pro en vso. Ook kunnen zij ervoor kiezen meer leerlingen te laten ondersteunen in het reguliere onderwijs. Korte- en langetermijneffecten hiervan op het volgen van onderwijs en op toekomstperspectief kunnen tegengesteld zijn.

Er bestaan verschillen in opvattingen wat de beste keuze voor de leerling hierin is. Naast inhoudelijke afwegingen kunnen ook financiƫle overwegingen een rol spelen om bepaalde (duurdere) voorzieningen in meer of mindere mate in stand te houden. Daarom kunnen verschillende samenwerkingsverbanden verschillende keuzes maken in hoe zij hun aanbod aan extra ondersteuning willen inrichten. De regionale keuzes kunnen ertoe leiden dat leerlingen dichterbij of juist verder naar school moeten reizen.

Dit onderzoek verkent met behulp van kwantitatieve gegevens het aanbod van en deelname aan sbo, so, pro en vso, de ontwikkelingen daarin en het reis- en overstapgedrag van de leerlingen. Hiermee hopen we zicht te krijgen op het dekkend aanbod bij samenwerkingsverbanden.

Download het Rapport van DUO: Aanbod van en deelname aan sbo, so, pro en vso


Nieuws 12 mei 2021

Doorontwikkeling en oproep Scan Passend Onderwijs

Het Steunpunt Passend Onderwijs is in samenwerking met Oberon onderzoek|advies en diverse experts uit het werkveld bezig met de doorontwikkeling […]

Meer lezen »

Nieuws 12 mei 2021

Examinatoren gezocht voor 2021

Vanwege grote aantallen staatsexamen-kandidaten en de verminderde beschikbaarheid van examinatoren is er dit jaar een tekort aan examinatoren en protocollanten […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video