po vo
12 april 2018

Participatiescan: samenwerking voor betere arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Minder zelfredzame jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar die hun opleiding volg(d)en in met name het Voortgezet Speciaal Onderwijs, het Praktijkonderwijs of MBO Entree Onderwijs, lopen een verhoogd risico op werkloosheid. Tegelijkertijd kunnen zij vaak niet terugvallen op regelingen als de Wajong of beschutte arbeid. Gemeenten, scholen en andere netwerkpartners die de arbeidsmarktpositie van deze jongeren willen versterken, kunnen daarbij nu gebruikmaken van de geheel vernieuwde Participatiescan.

De Participatiescan biedt kennis, praktijkvoorbeelden, cijfers, tips & trics om deze minder zelfredzame jongeren succesvol te begeleiden naar de arbeidsmarkt. De Participatiescan is bestemd voor alle organisaties die de arbeidsmarktpositie van kwetsbare jongeren samen willen versterken, zoals gemeenten, scholen, werkgevers(vertegenwoordigers), RMC’s en jeugdzorginstellingen. Met behulp van deze webbased samenwerkingstool kunnen ze snel en efficiĆ«nt hun regionale aanpak en samenwerking onder de loep nemen en een verbeteragenda opstellen. Ook ondersteunt de Participatiescan werkgevers bij het nakomen van de Banenafspraak. De eerste ervaringen van de circa 20 regio’s die al met de Participatiescan hebben gewerkt, zijn zeer veelbelovend. De jongeren kunnen het vaak niet op eigen kracht. Ze verdienen goede ondersteuning, met kennis over wat werkt als basis.

Initiatiefnemers
Met onder andere subsidie van het ministerie van SZW is de Participatiescan uitgebreid met nieuwe kennis over effectieve interventies, instructiefilmpjes, praktijkvoorbeelden en CBS-statistieken voor sturingsinformatie. De Participatiescan is een initiatief van Divosa, VNG, UWV, Ingrado, Lecso, MBO Raad, VO-raad, Sectorraad Praktijkonderwijs, S-BB, MEE NL en VOBC, met ondersteuning van Ecorys en het Nederlands Jeugdinstituut.

Bekijk de Participatiescan.


Nieuws 17 oktober 2018

Tweedaagse: bekijk het online magazine

Op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober vond de Tweedaagse passend onderwijs plaats in Lunteren. Bestuurders van samenwerkingsverbanden en schoolbesturen […]

Meer lezen »

Nieuws 16 oktober 2018

Reflectietool integrale zorg voor kind en gezin

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft samen met Vilans een reflectietool ontwikkeld, die zorgverleners moet gaan helpen om de zorg, de ondersteuning […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video