po vo so
17 september 2021

Netwerkbijeenkomst PO/VO-J42: ‘De stem van de jongere’

Binnen passend onderwijs en jeugdhulp praten we vaak over kinderen en jongeren, maar niet vaak genoeg met hen. Terwijl het enorm leuk en leerzaam is met jongeren te praten over wat hen drijft, wat zij nodig hebben, hoe zij het passend onderwijs ervaren dat wij voor hen hebben bedacht. Op de eerst­volgende netwerkbijeenkomst van  samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten, georganiseerd in samenwerking met het NJi en het Steunpunt Passend Onderwijs, geven wij ‘de jongere’ het woord en bieden we ruimte aan hopelijk inspirerende en verhelderende gesprekken.

Programma

9.00 – 9.05 uur Welkom door Jetta Spaanenburg (bestuurslid Netwerk LPO) en Séun Steenken (bestuurslid Nationale Jeugdraad)
9.05 – 9.30 uur Prikkelende inleiding door jongeren van achtereenvolgens JongPIT en LAKS, met o.a. 10 lessen voor hoe je jongeren kunt betrekken bij het maken van beleid, en ook: hoe blijf je met elkaar in gesprek?
9.30 – 9.45 uur Presentatie Jeugdvriendelijke Stad en ‘Helmond Hangoutdoor Lisenka Stuivenvolt-van Oorschot: “De gemeente Helmond wil dat kinderen en jongeren zorgeloos kunnen opgroeien, en streeft naar een aanbod van uitgaan, evenementen en wonen dat aantrekkelijk is voor alle jeugd. Een van de initiatieven is ‘Helmond Hangout’, hét online platform met activiteiten voor jongeren uit Helmond. We vertellen er op 6 oktober graag meer over.”
9.45 – 9.55 uur Voorbereiding groepsgesprekken, waarin we op zoek gaan naar taal die jongeren kunnen verstaan, en naar manieren om jongeren te betrekken bij beleid. Na een korte pauze hebben we dan ruim de tijd voor.
9.55– 10.45 uur Groepsgesprekken: uitwisselen van kennis, informatie (en visitekaartjes) in willekeurig ingedeelde breakoutrooms, met jongeren die iets te zeggen hebben.
10.45 – 11.00 uur Plenaire afsluiting: terugkoppeling uit de breakoutrooms, wat nemen we mee voor onze beroepspraktijk?

Praktische informatie

Wanneer: Woensdag 6 oktober
Tijd: 9.00 – 11.00 uur
Waar: Via livestream en Zoom
Aanmelden: via deze link


Nieuws 19 oktober 2021

Landelijke conferentie ‘Passender en inclusiever!’ door integratie regulier en speciaal onderwijs

In de doorontwikkeling van passend onderwijs naar inclusiever onderwijs betekent de samenwerking of integratie van speciaal en regulier onderwijs een […]

Meer lezen »

Nieuws 15 oktober 2021

Leidraad voor opzetten van ouder- en jeugdsteunpunten

De leidraad ‘Samen bouwen aan ouder- en jeugdsteunpunten’ is verschenen voor samenwerkingsverbanden passend onderwijs die ouder- en jeugdsteunpunten opzetten. De […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video