vo
2 juni 2020

Mondelinge staatsexamens kunnen nu toch online, maar voor een beperkte groep leerlingen

Inmiddels zijn de schriftelijke en praktische staatsexamens al een week bezig. Op 6 juni beginnen de mondelinge staatsexamens. Oudervereniging Balans heeft samen met Ouders & Onderwijs en vele ouders en leerlingen minister Slob laten weten dat er behoefte was aan de mogelijkheid om mondelinge examens online af te nemen. Minister Slob heeft nu besloten dat ook online mondeling college-examen doen nu tot de maatwerkmogelijkheden behoort. Maar wel alleen voor een beperkte groep.

Beperkte groep leerlingen

Het is mogelijk om examens digitaal af te leggen voor:

  • Leerlingen die vanwege hun gezondheid of de gezondheid van familieleden niet in staat zijn naar een examenlocatie te gaan uit vrees voor besmetting met het coronavirus.
  • Leerlingen die in het buitenland zijn en niet naar Nederland kunnen vliegen. Zij moeten eerst uitstel aanvragen. Wanneer er in de herkansingsperiode in augustus nog niet gevlogen kan worden dan wordt het examen digitaal afgenomen.

Leerlingen die gebruik willen maken van maatwerkmogelijkheden bij het college-examen kunnen dit overleggen met de examen-coördinator of mentor op school. Kandidaten die niet aan een school zijn verbonden kunnen hiervoor een mail sturen naar staatsexamens@duo.nl

Maatwerk

Deze maatwerkmogelijkheid komt bovenop de maatwerkmogelijkheden die al eerder zijn toegezegd. Zoals:

  • Antwoorden tijdens de mondelinge examens opschrijven op een laptop of op papier
  • Een vertrouwde docent of mentor mag bij het examen aanwezig zijn en de vragen die de examinator  stelt zo nodig verduidelijken. Voor kandidaten die niet aan een school verbonden zijn mag dit een vertrouwenspersoon zijn.
  • De examinatoren nemen meer tijd om de leerling op zijn gemak te stellen

Leerlingen die gebruik willen maken van maatwerkmogelijkheden bij het college-examen kunnen dit overleggen met de examen-coördinator of mentor op school. Kandidaten die niet aan een school zijn verbonden kunnen hiervoor een mail sturen naar staatsexamens@duo.nl

Herkansingen en toegang tot vervolgopleiding

Daarnaast zijn er de volgende toezeggingen gedaan die helaas alleen gelden voor de kandidaten die opgaan voor een diploma.

  • Er zijn vier herkansingen die gepland worden in de periode tot januari 2021
  • Kandidaten die nog herkansingen moeten maken hebben in september 2020 wel alvast toegang tot hun vervolgopleiding

Lees het hele bericht op Balans.nl.

 


Nieuws 14 juli 2020

In memoriam Dolf van den Berg (1940-2020)

Rusten op de lauweren van een indrukwekkende academische carrière als onderwijskundige was er voor Dolf van den Berg niet bij. […]

Meer lezen »

Nieuws 13 juli 2020

Nieuwe versies kijkdozen 2019-2020 en groeiregeling swv po, vo en (v)so, versie 8 juli 2020

De nieuwe versies ‘kijkdozen 2019-2020 en groeiregeling swv staan online voor po, vo en (v)so: Kijkdoos 2019-2020 groeiregeling voor swv […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video