Nijmegen 19 november

Terugblik Scholenconferentie Verrassend Passend: ‘De Leraar centraal’

Zo’n honderd deelnemers verzamelen zich op 19 november 2019 in De Lindenberg, ‘huis voor de kunsten’ in Nijmegen. Zij komen voor de scholenconferentie Verrassend Passend, die het Steunpunt Passend Onderwijs po-vo dit jaar voor de vierde keer organiseert. U kunt hier het verslag bekijken en voor iedereen die niet aanwezig kon zijn is er nog filmisch sfeerverslag van de scholenconferentie 2019. Verderop in dit bericht vindt u de presentaties en de foto’s.

Tekening van Bianca Berndsen-Studio LEFF

Deze keer stond het programma in het teken van de rol van de leraar bij passend onderwijs. “Je moet leerlingen vooral coachen en goed kunnen aansluiten bij verschillende niveaus.” Aldus een docent in de vlog waarmee de conferentie wordt geopend. Het openingsfilmpje is gemaakt door Elisa en Quinten, twee leerlingen van het Amadeus Lyceum in Vleuten, die ook tijdens de conferentie met hun camera rondlopen om mensen te bevragen over passend onderwijs.

Volgens emeritus hoogleraar Dolf van den Berg (Radboud Universiteit), die de keynote verzorgde, is er nog veel en veel meer nodig als we willen dat ieder kind zich in het onderwijs optimaal ontwikkelt. Dat vraagt ingrijpende veranderingen in scholen en in het denken en handelen van iedereen die in het onderwijs werkzaam is.

Workshops
Verder konden de bezoekers aan 7 workshops deelnemen, in 2 rondes. Bekijkt u hieronder de presentaties van deze sessies:

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video