Welke taken en verantwoordelijkheden hebben scholen, gemeenten en zorgaanbieders rondom dyslexie?
Scholen zijn verantwoordelijk voor het bieden van goed lees- en spellingonderwijs en voor de signalering en begeleiding van leerlingen met problemen op het gebied van technisch lezen en/of spellen. Als blijkt dat extra begeleiding van de leerling onvoldoende effect heeft, kan worden doorverwezen voor diagnostisch onderzoek.
De gemeente is verantwoordelijk voor de inkoop en toeleiding naar diagnostiek en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) door zorgaanbieders.
Diagnostiek en behandeling van dyslexie wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een geregistreerde gz-psycholoog(BIG), kinder- en jeugdpsycholoog(NIP) of orthopedagoog-generalist (NVO). Alleen leerlingen met een diagnose ernstige enkelvoudige dyslexie komen in aanmerking voor behandeling.
Ongeacht de uitkomst van het onderzoek blijft de school c.q. het samenwerkingsverband passend onderwijs verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding voor alle kinderen met dyslexie. Voor docenten zijn er vier vakkaternen ontwikkeld met begeleidingsadviezen voor leerlingen: talen, exacte vakken, zaakvakken, praktijk- en creatieve vakken.
Meer informatie:
- Website Dyslexie Centraal
- 2020 | Handreiking: Samenwerking tussen de gemeente en het samenwerkingsverband passend onderwijs.
- 2014 | Handreiking: “Dyslexiezorg onder de jeugdwet” (voor gemeenten en samenwerkingsverbanden.
- 2013| Protocol: “Dyslexie voortgezet onderwijs”
Gerelateerde items

Aanwezigheidsbeleid op orde
In de handreiking aanwezigheidsregistratie staat het bevorderen van aanwezigheid en de daarbij behorende registratie centraal. De checklist kan gebruikt worden als hulpmiddel om aanwezigheidsbeleid te maken of te toetsen.

Basisgeneratiecijfers geven inzicht in leerlingendaling
Het project ‘Regionale samenwerking’ van de VO-raad stelt jaarlijks een tabellenrapport met basisgeneratiecijfers per gemeente en provincie beschikbaar, omdat scholen dit naast de prognoses van DUO en Voion kunnen benutten voor het maken van eigen leerlingenprognoses. Een dergelijk tabellenrapport is nu ook beschikbaar voor alle samenwerkingsverbanden passend onderwijs. | 2021
Modelreglement ondersteuningsplanraad VO
Het modelreglement voor de ondersteuningsplanraden in het primair onderwijs is aangepast aan de wijzigingen van de Wms per 1 januari 2021. Download hier het Modelreglement ondersteuningsplanraad VO | 2021
Modelreglement ondersteuningsplanraad PO
Het modelreglement voor de ondersteuningsplanraden in het primair onderwijs is aangepast aan de wijzigingen van de Wms per 1 januari 2021. Download hier het Modelreglement ondersteuningsplanraad PO | 2021

Praktijkvoorbeelden
Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Scan Passend Onderwijs
Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Wat is passend onderwijs?
Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.