Wat houdt het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) in?
Afstemming beleid samenwerkingsverbanden en gemeenten
Jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte in het onderwijs hebben soms ook zorg, jeugdhulp of begeleiding naar een plaats op de arbeidsmarkt nodig. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol. Vanaf januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp, bevordering van participatie en maatschappelijke ondersteuning (wmo). Om te zorgen voor zo goed mogelijke samenwerking tussen professionals die met jongeren werken, stemmen samenwerkingsverbanden en gemeenten hun beleidsplannen af. Daarnaast zijn gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de leerplicht, het leerlingenvervoer, de onderwijshuisvesting en het achterstandenbeleid. Onderwerpen die relevant zijn voor scholen.
Samenwerkingsverband en gemeenten voeren daarom Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) over het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband en over de voor het onderwijs relevante onderdelen van het beleidsplan jeugd van de gemeente(n).
OOGO ondersteuningsplan
De Wet passend onderwijs verplicht samenwerkingsverbanden om ten minste eenmaal in de 4 jaar een ondersteuningsplan op te stellen. Over het concept-ondersteuningsplan voeren de samenwerkingsverbanden op overeenstemming gericht overleg (OOGO) met de gemeente(n) in het gebied van het samenwerkingsverband. Doel hiervan is de ondersteuning aan jongeren zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
De volgende thema’s kunnen in het overleg ter sprake komen:
- Samenhang in de ondersteunings- en hulpstructuur voor jeugd en gezinnen, door scholen en gemeenten;
- De overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs en van vmbo naar mbo;
- Thuiszittende leerplichtige leerlingen (thuiszitters);
- Leerlingenvervoer;
- Onderwijshuisvesting;
- Aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt.
OOGO jeugd
Ook voor gemeenten is goede afstemming en samenwerking met het onderwijs van belang nu ze vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders. De school zorgt voor onderwijsondersteuning, de gemeente voor extra zorg voor kind en gezin waar dat nodig is. Door de inzet van onderwijsondersteuning en zorg af te stemmen, kunnen onderwijs en gemeenten wel een integraal aanbod bieden dat uitgaat van 1 kind, 1 gezin, 1 plan.
Volgens de nieuwe Jeugdwet moeten samenwerkingsverbanden en gemeenten op overeenstemming gericht overleg (OOGO) voeren over het conceptjeugdplan, voor zover dit het onderwijs raakt. Pas daarna kan het beleidsplan definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. De vorm en invulling van het OOGO jeugd zijn niet voorgeschreven in de Jeugdwet. Samenwerkingsverbanden en gemeenten kunnen hier zelf invulling aan geven.
Meer informatie
- Modelprocedure OOGO: in opdracht van de VO-raad, PO-Raad en VNG is door Stichting Onderwijsgeschillen een modelprocedure ontwikkeld voor het voeren van een OOGO tussen het samenwerkingsverband en gemeente(n)
- Informatie over de verbinding tussen passend onderwijs en zorg voor de jeugd
- Wegwijzer OOGO Jeugd
Gerelateerde items
Kun je in het regulier voortgezet onderwijs gespreid examen doen?
Ja dat kan. In het Eindexamenbesluit is in artikel 59 geregeld dat het bevoegd gezag, de inspectie gehoord, kan toestaan […]
Is er bij het opstellen van het Model Privacy Convenant Samenwerking Onderwijs-Gemeenten-Jeugdhulp een DPIA uitgevoerd?
Bij het opstellen van het Model Privacy Convenant Samenwerking Onderwijs-Gemeente-Jeugdhulp is geen DPIA opgesteld. De partijen die in de regio […]
Corona en ondersteuning bij dyslexie
Dyslexie Centraal heeft de belangrijkste adviezen voor ondersteuning aan leerlingen met dyslexie tijdens de lockdown op een rij gezet.

M@ZL
M@ZL is een bewezen effectieve interventie om verzuim te voorkomen en leerlingen met (verhoogd) ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Met M@ZL wordt het ziekteverzuim teruggedrongen en wordt langdurig thuiszitten en voortijdig schoolverlaten voorkomen. Lees wat M@ZL voor u kan betekenen. | 2021

Praktijkvoorbeelden
Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Scan Passend Onderwijs
Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Wat is passend onderwijs?
Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.