Informatiepakket ernstig meervoudig beperkte leerlingen (EMB)
Gerelateerde items
Onderzoeksrapport Onderwijs en vriendschappen verschenen
De koepels van de cliëntenorganisaties (IederIn, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland) vroegen zich af of het uitmaakt of leerlingen met en zonder beperkingen samen naar school gaan. Dit onderzoek uit 2018 geeft een aardig beeld van het belang van het gevoel om erbij te horen, aandacht te schenken aan het contact met ouders en een veilige schoolomgeving.
VO-Signaal Handreiking medicijnverstrekking en medisch handelen
Uitgangspunt van de Wet passend onderwijs is dat leerlingen zo veel als mogelijk aan het reguliere onderwijs deelnemen op de school van hun keuze. Dat betekent dat scholen zo veel als mogelijk tegemoet moeten komen aan de (medische) zorgvraag van leerlingen. Onderwijswerkgevers moeten daarom – in overleg met de (p)mr – nadenken over medicijnverstrekking en medisch handelen. Wat mogen we, wat moeten we, wat kunnen we, en wat willen we als school qua (extra) medische zorg voor onze rekening nemen? In dit VO-Signaal van juni 2017 worden de verschillende vormen van medisch handelen toegelicht en wordt uitgelegd hoe het met de aansprakelijkheid zit als er iets fout gaat.
Handreiking toestemmingsvereiste voor hulp bij kindermishandeling
Deze handreiking uit 2016 biedt informatie over het toestemmingsvereiste van ouders bij hulp aan minderjarigen. De informatie richt zich specifiek op hulp aan minderjarigen in verband met kindermishandeling en is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg en jeugdhulpverlening.
Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik
Ieder jaar worden in ons land 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Ondanks de inspanningen van alle betrokken instanties blijkt het een lastige, complexe opgave om dit aantal terug te dringen. De Taskforce wil de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting geven. Vanuit het steunpunt werken wij samen met de Taskforce.
Praktijkvoorbeelden
Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.
Scan Passend Onderwijs
Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.
Wat is passend onderwijs?
Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.