In Zo doen zij dat, laten we de professionals uit de praktijk aan het woord. Dit met onderwerpen over de weg naar passend en inclusief onderwijs en alles daartussen. Er wordt belicht wat er goed gaat, maar ook waar de leerpunten liggen. Via deze verhalen hopen wij vanuit Steunpunt Passend…
Begonnen met tien onderbouwleerlingen in 2017-2018, is het Matrix Lyceum in Drachten de afgelopen jaren uitgegroeid tot een school met 75 havo- en vwo-leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Het is een samenwerking van OSG Singelland en Stichting RENN 4. De samenwerking speelt zich met name af in de klas, blijkt uit…
Uitval en verwijzingen naar het vso voorkomen en de ondersteuningsstructuur in de school versterken. Dat is de inzet van het ‘Plustraject’, een proeftuin van samenwerkingsverband Amstelland en De Meerlanden, waarin het Amstelveen College en het Altra College Haarlemmermeer (vso) nauw samenwerken. Na een pilot van anderhalf jaar vertellen de twee…
Alleen de twee BRIN-nummers, die om administratieve redenen in stand zijn gehouden, herinneren er nog aan dat De Twister in Horst een samensmelting is van een reguliere basisschool en een sbo-school. Voor ouders, leerlingen en leerkrachten is het al jarenlang één school. Hoe is deze school tot stand gekomen? En…
In de najaar special 2022 van onze Verrassend Passend-reeks vind je een bloemlezing van mooie voorbeelden uit de praktijk op de volgende thema's: 1) Passend onderwijs in de school 2) Intensieve samenwerking regulier en speciaal onderwijs 3) Ouder-en jeugdsteunpunten 4) Bestuurlijke samenwerking en 5) Preventie van thuiszitten. Liever een gedrukt…
Midden in het gebouw van de reformatorische scholengemeenschap Jacobus Fruytier in Apeldoorn bevindt zich een nevenvestiging van de vso Obadjaschool in Zwolle (cluster 4). Nu is het nog een aparte afdeling, maar als het aan de school ligt, zullen de grenzen tussen speciaal en regulier onderwijs de komende jaren steeds…
Het Oostvaarders College in Almere heeft twee arrangementen ontwikkeld voor havo en vwo-leerlingen met autisme (ASS) of een vergelijkbare ondersteuningsbehoefte: Trajectbegeleiding (sinds schooljaar 2017 – 2018). De structuurklas (sinds schooljaar 2021 – 2022). Lees in dit praktijkvoorbeeld de aanpak van het Oostervaarders College.
De Sprong (praktijkonderwijs) en het Grienden College (vmbo) in Sliedrecht hebben de handen ineengeslagen in de pilot ‘Pro-(v) mbo’. Elf eerstejaars pro-leerlingen vormen een aparte klas, omdat er een gerede kans is dat zij, met de juiste begeleiding, na het eerste jaar (of eerder) kunnen overstappen naar het vmbo op…
In dit portret vertelt Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, over de ‘VMBO S – Samen, Succes, Symbiose’, waar leerlingen in het derde leerjaar praktijkvakken volgen en aan het einde van dit leerjaar doorstromen naar leerjaar 4 om daar het volledige reguliere programma te volgen en eindexamen te doen.
Een aantal jaren geleden is de Ambelt (cluster 4) in Deventer geïntegreerd in De Marke (vmbo-basis, kader en mavo). In de school zijn voor de cluster 4 leerlingen zogeheten ‘Klassen met Expertise’ (KME) gevestigd. Inzet is dat deze leerlingen zo veel als mogelijk integreren in reguliere klassen. Betrokkenen van de…
Deze publicatie van het Steunpunt Passend Onderwijs en het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg bevat tien praktijkvoorbeelden van (intensieve) samenwerkingen tussen reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Door gebruik te maken van elkaars expertise en faciliteiten blijken er veel meer mogelijkheden te zijn om een passend aanbod te creëren…
De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor veel leerlingen met een ‘cluster 4-indicatie’ een struikelblok. Zo niet op het Junior College in Nunspeet, dat in dit praktijkvoorbeeld wordt beschreven. Een so-school (Dr. A. Verschoorschool) en een vo-school (Nuborgh College) bieden hier 10-14 onderwijs aan met het doel leerlingen thuisnabij…