Het Oostvaarders College in Almere heeft twee arrangementen ontwikkeld voor havo en vwo-leerlingen met autisme (ASS) of een vergelijkbare ondersteuningsbehoefte: Trajectbegeleiding (sinds schooljaar 2017 – 2018). De structuurklas (sinds schooljaar 2021 – 2022). Lees in dit praktijkvoorbeeld de aanpak van het Oostervaarders College.
De Sprong (praktijkonderwijs) en het Grienden College (vmbo) in Sliedrecht hebben de handen ineengeslagen in de pilot ‘Pro-(v) mbo’. Elf eerstejaars pro-leerlingen vormen een aparte klas, omdat er een gerede kans is dat zij, met de juiste begeleiding, na het eerste jaar (of eerder) kunnen overstappen naar het vmbo op…
In dit portret vertelt Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, over de ‘VMBO S – Samen, Succes, Symbiose’, waar leerlingen in het derde leerjaar praktijkvakken volgen en aan het einde van dit leerjaar doorstromen naar leerjaar 4 om daar het volledige reguliere programma te volgen en eindexamen te doen.
Een aantal jaren geleden is de Ambelt (cluster 4) in Deventer geïntegreerd in De Marke (vmbo-basis, kader en mavo). In de school zijn voor de cluster 4 leerlingen zogeheten ‘Klassen met Expertise’ (KME) gevestigd. Inzet is dat deze leerlingen zo veel als mogelijk integreren in reguliere klassen. Betrokkenen van de…
Deze publicatie van het Steunpunt Passend Onderwijs en het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg bevat tien praktijkvoorbeelden van (intensieve) samenwerkingen tussen reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Door gebruik te maken van elkaars expertise en faciliteiten blijken er veel meer mogelijkheden te zijn om een passend aanbod te creëren…
De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor veel leerlingen met een ‘cluster 4-indicatie’ een struikelblok. Zo niet op het Junior College in Nunspeet, dat in dit praktijkvoorbeeld wordt beschreven. Een so-school (Dr. A. Verschoorschool) en een vo-school (Nuborgh College) bieden hier 10-14 onderwijs aan met het doel leerlingen thuisnabij…
Dat het grote voordelen heeft dat regulier en speciaal onderwijs nauw samenwerken én met andere jeugdinstellingen onder één dak wonen, laat dit praktijkvoorbeeld uit Ochten zien. Ieder bestuur heeft zijn eigen personeel in dienst, maar op de werkvloer wordt intensief samengewerkt. Om thuisnabij passend onderwijs te realiseren, benutten professionals van…
Om elke leerling onderwijs en zorg op maat te bieden, werken vijf partners in Hoogeveen met elkaar samen onder de naam ‘Eduwiek’. Door deskundigheid en faciliteiten te bundelen, versterken regulier en speciaal onderwijs elkaar en krijgen leerlingen waardevolle kansen, zo laat dit praktijkvoorbeeld zien. Belangrijkste uitgangspunt is: samen waar het…
Deze publicatie van het Steunpunt Passend Onderwijs en het NCOJ bevat zes mooie praktijkvoorbeelden van samenwerking tussen schoolbesturen, schoolteams en samenwerkingsverbanden in regulier en speciaal onderwijs. Ook jeugdzorg, welzijn en zorg spelen hierbij een cruciale rol.
Dit praktijkvoorbeeld beschrijft de werkwijze van de symbioseklassen op het Teylingen College in Voorhout. Vso-leerlingen (cluster 4) volgen de avo-vakken in een vaste groep van maximaal 12 leerlingen, op een vaste plek in het gebouw. De praktijkvakken volgen ze in de reguliere setting, waarbij ze coaching en extra begeleiding krijgen.…
Onder het motto: ‘kennis en expertise verbindt ons’ volgen in Ochten leerlingen van regulier basisonderwijs (Sébaschool), speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 (Rehoboth Onderwijs & Zorg) onderwijs onder hetzelfde dak als kinderen van de Dagbehandeling Jonge Kind (DJK) en kinderen van de peuterspeelzaal. Dit praktijkvoorbeeld beschrijft hoe dat in…
Horende, slechthorende en dove kinderen gaan in de regio Vught/Sint Michielsgestel samen naar de Twinschool. De besturen van Kentalis en van obs De Bolster hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De deskundigheid van het regulier onderwijs en de deskundigheid van het special onderwijs (cluster 2) worden bij elkaar gebracht. In samenwerking…