De Sprong (praktijkonderwijs) en het Grienden College (vmbo) in Sliedrecht hebben de handen ineengeslagen in de pilot ‘Pro-(v) mbo’. Elf eerstejaars pro-leerlingen vormen een aparte klas, omdat er een gerede kans is dat zij, met de juiste begeleiding, na het eerste jaar (of eerder) kunnen overstappen naar het vmbo op…
In dit portret vertelt Fleur Cerini, directeur van de Bossche Vakschool, over de ‘VMBO S – Samen, Succes, Symbiose’, waar leerlingen in het derde leerjaar praktijkvakken volgen en aan het einde van dit leerjaar doorstromen naar leerjaar 4 om daar het volledige reguliere programma te volgen en eindexamen te doen.
Dit stappenplan (Amsterdamse verzuimaanpak) laat zien welke actie je op welk moment kunt ondernemen en met wie je kunt samenwerken om een leerling te helpen om weer naar school te gaan. Zie ook de presentatie van Laura Thomassen in de bijeenkomst van de leergemeenschap preventie (van thuiszitten) op 4 februari…
In de Nicolaasschool zet het hele team in op welzijn en veerkracht, zowel bij leerlingen als leraren. "Leerlingen moeten vaardigheden bezitten om sterk te staan in deze maatschappij". Kijk binnen in de klas van juf Nicky.
Het Steunpunt Passend Onderwijs heeft in samenwerking met onder meer het NJi het online magazine Present! uitgebracht. Hierin vind je een introductie op het Response to Intervention model en wordt aan de hand van vijf mooie voorbeelden zichtbaar gemaakt welke interventies zoal kunnen worden ingezet om thuiszitten te voorkomen.
Deze publicatie van het Steunpunt Passend Onderwijs en het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg bevat tien praktijkvoorbeelden van (intensieve) samenwerkingen tussen reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Door gebruik te maken van elkaars expertise en faciliteiten blijken er veel meer mogelijkheden te zijn om een passend aanbod te creëren…
Steeds vaker slaan onderwijs en jeugdhulp de handen ineen. Maar doordat onderwijs en jeugdhulp onder verschillende wetten en regels vallen, is dat niet altijd eenvoudig. Zo is het vaak lastig om budgetten samen te voegen en goede financieringsafspraken te maken om een gezamenlijke aanpak te realiseren. Over die financiële kant…
De acht praktijkvoorbeelden in deze special van Verrassend Passend maken duidelijk dat samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp problemen van kinderen of gezinnen kan verminderen of oplossen, maar ook dat daarmee problemen worden voorkomen doordat er vroegtijdig hulp wordt ingezet.
Werken aan de kwaliteitsverbetering van passend onderwijs en leren van elkaar. Met die intenties voeren de vo-scholen van samenwerkingsverband Stichting Leerlingenzorg Noordwest Veluwe interne audits bij elkaar uit. Dit praktijkvoorbeeld beschrijft hoe de scholen dit doen: de audits hebben geen oordelend karakter, maar scholen bespreken als critical friends met elkaar…
Hoe leggen samenwerkingsverbanden verantwoording af over de besteding van de middelen en over de effecten daarvan? In deze editie van Verrassend Passend geven zes directeuren van samenwerkingsverbanden antwoord op deze vraag. Het laatste hoofdstuk geeft een overzicht van algemene principes en aanbevelingen voor verantwoording die we aan deze zes verhalen…
Met vier ingrijpende decentralisaties in zicht – wmo, participatiewet, jeugdzorg en passend onderwijs – slaan in 2014 alle betrokken organisaties in West-Friesland de handen ineen om de positie van kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dit praktijkvoorbeeld beschrijft hoe hier in korte tijd gezamenlijk een regionale werkstructuur is opgetuigd,…
Al lang voordat de wet passend onderwijs inging, opende in Venlo de Talentencampus voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De Talentencampus biedt kinderopvang, kinderopvang speciaal, basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs (de vroegere clusters 3 en 4), buitenschoolse opvang en naschoolse opvang. In dit praktijkvoorbeeld vertelt directeur Frans Vullings over…