po vo
14 juli 2020

In memoriam Dolf van den Berg (1940-2020)

Rusten op de lauweren van een indrukwekkende academische carrière als onderwijskundige was er voor Dolf van den Berg niet bij. Na zijn emeritaat bleef hij nog jarenlang actief als docent bij het Tilburg Institute for Advanced Studies, waar hij diverse malen de Best Teacher Award ontving. Alsof dat nog niet voldoende was richtte hij vorig jaar op 79-jarige leeftijd de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs op waarvan hij tot op de dag van zijn overlijden – in totaal in feite slechts 245 dagen – voorzitter was. De dood heeft Van den Berg letterlijk in het harnas getroffen. Dat gebeurde op de campus van de Radboud Universiteit, bij aanvang van de eerste vergadering van de Taskforce sinds de coronacrisis. Tijdens het overhandigen van de eerste exemplaren van het gezamenlijk geschreven boek Onderwijs na Covid-19 kwam Van den Bergs hart tot stilstand. Diezelfde avond overleed hij in het RadboudUMC. Lees hier het hele In Memoriam over Dolf van den Berg, geschreven door Jan Bransen, lid van de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs.

Samenwerking met het Steunpunt Passend Onderwijs

Het contact tussen het steunpunt en Dolf van den Berg gaat terug tot 2015, waar Dolf voor de eerste keer een lezing hield tijdens onze landelijke scholenconferentie Verrassend Passend. Met een positief kritische noot hielp Dolf schoolbestuurders, schoolleiders, leidinggevenden van swv’s en leraren anders te kijken naar hun rol bij de inrichting van het onderwijs en met name de relatie met de leerling. Passend onderwijs daadwerkelijk een succes te laten zijn moet je niet uitgaan van de gemiddelde leerling maar inspelen op verschillen en uitgaan van de mogelijkheden die in elk kind opgesloten zitten. Geen pleisters plakken, niet het knellende systeem voor op maar de ontwikkeling van het kind of de jongere. Met deze boodschap heeft Dolf veel in beweging gebracht.

Het verhaal van Dolf greep de deelnemers, maar ook ons, erg aan en vanaf dat moment is een waardevolle samenwerking geboren. Ieder jaar hield Dolf op deze conferentie zijn lezing en ieder jaar wist hij zichzelf weer te overtreffen. In zijn boodschap, maar ook in zijn creativiteit om deze boodschap over te brengen. Naast deze bijeenkomsten heeft Dolf namens het steunpunt ook lezingen gegeven tijdens VO Werkt! en het VO-congres, beiden vanuit de VO-raad. Zo is ook het contact met de VO-raad ontstaan en werd de kiem gelegd voor de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs.

Lieve Dolf, dank voor de mooie samenwerking. Dank voor uw boodschap. Wij zetten uw werk voort!
Mike Jolink, Jessica Tissink, Marlies Peters, Bea van Heukelom, Floor Verkerke, Chantal Quint en Babs Rosenmuller

Presentaties

Presentatie Onderwijs in blauw – november 2019
Presentatie Passend Onderwijs: een onderwijs-pedagogische transitie – 2019
Presentatie Onderwijs in blauw – maart 2019
Presentatie Naar ander onderwijs. Onze vanzelfsprekendheden voorbij – 2018
Presentatie Met andere ogen naar onderwijs kijken – 2016
Presentatie Naar een levend plan van ondersteuning – 2015

Foto’s


Nieuws 17 juli 2020

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Ben u op zoek naar een inspirerend praktijkvoorbeeld rondom zorg en onderwijs op maat voor kinderen met ernstige beperkingen? Lees […]

Meer lezen »

Nieuws 16 juli 2020

Beëindiging bekostiging begrotingsmodules voor samenwerkingsverbanden

De afgelopen jaren heeft het Steunpunt Passend Onderwijs (SPO) voor het primair- en het voortgezet onderwijs de ontwikkeling en updates […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video