po vo
6 februari 2020

Goed voorbeeld inclusief onderwijs

De enige school waar leerlingen met een beperking les hebben in het reguliere onderwijs staat in Nijmegen. Op het Dominicus college zitten kinderen uit heel Nederland, meldt Omroep Gelderland. Voor wie meer wilt weten over inclusief onderwijs hebben we eerder over het boek Dolf van den Berg (De toekomst van ons onderwijsstelsel) bericht.

Inclusief onderwijs
Voor de PO-Raad en de VO-raad betekent inclusief onderwijs, dat een keuze gemaakt kan worden passend bij de ontwikkeling van de leerling. In én door nauwe samenwerking met het speciaal onderwijs zitten zoveel mogelijk leerlingen bij elkaar op school en krijgen zij samen onderwijs. Het speciaal onderwijs blijft een aparte voorziening voor leerlingen die daar behoefte aan hebben.

Daarnaast hebben de leden van de PO-Raad en VO-raad behoefte aan een duidelijke uitspraak van de minister en Tweede Kamer over de mate van inclusiviteit die het onderwijs moet bieden.  Het gesprek over randvoorwaarden (bijvoorbeeld in bekostiging en toerusting van het onderwijs) dient vervolgens op basis daarvan gevoerd te worden.

 


Nieuws 29 september 2020

Kinderombudsman: kinderen met complexe problematiek hebben moeite met passend onderwijs

Tot nu toe was er weinig bekend over de ervaringen van kinderen en passend onderwijs. De Kinderombudsman vroeg bijna 200 […]

Meer lezen »

Nieuws 29 september 2020

Deelname werkgroep Ontwikkelinstrument so/vso en samenwerking speciaal-regulier in de regio

Intensivering van de samenwerking tussen speciaal en regulier onderwijs is een belangrijk aandachtspunt in het werkveld, ook bij de evaluatie […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video