po vo
11 april 2017

In gesprek over thuiszitters & autisme in de bioscoop

Van 8 tot en met 12 mei vindt de Landelijke Actieweek Thuiszitters plaats: een week barstensvol activiteiten. We moeten de handen ineen slaan om thuiszitten te voorkomen en te bestrijden. Passend onderwijs speelt daar een belangrijke rol bij. Passend onderwijs houdt in dat ieder kind een schoolloopbaan krijgt die bij hem of haar past, met de juiste hulp op het juiste moment. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren, zitten er nog steeds te veel jongeren thuis. Tijd voor actie én iHUB doet ook mee!

Jongeren vallen niet zomaar uit van school en komen niet zomaar thuis te zitten. Vaak heeft het te maken met een combinatie van problemen. Ouders en leraren zien niet dat er een stoornis is, zoals autisme of adhd. Een kind is hoogbegaafd en vindt geen aansluiting. Of de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zorgt voor te veel prikkels.

Unieke wijze van communiceren

Hoe zorgen we ervoor dat ieder kind onderwijs krijgt dat bij hem of haar past? Daarover gaan iHUB, alliantie tussen Altra, Horizon, De Opvoedpoli en De Nieuwe Kans, graag het gesprek aan. Een mooie aanleiding vinden wij de film ‘Life animated’. De film toont het inspirerende verhaal van Owen Suskind. Een autistische jongeman die als kind nooit spreekt. Totdat hij en zijn familie een unieke wijze van communiceren ontdekken door zichzelf onder te dompelen in de wereld van Disney-animatiefilms.

Met ouders en jongeren in gesprek

Owens verhaal staat voor de vele manieren waarin verhalen een uitkomst kunnen bieden in duistere tijden. Verhalen die ons het licht laten zien en inspireren om daadwerkelijk iets aan een situatie te doen. Daarom organiseert iHUB tijdens de landelijke actieweek thuiszitters een filmvoorstelling in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, waarbij de ouders en jongeren met autisme het uitgangspunt zijn. We gaan graag met ouders en jongeren het gesprek aan na de film.

Praktische informatie

De voorstelling en het gesprek achteraf duren afhankelijk van de locatie van 15.30 uur tot 19.00 uur. Na de bijeenkomst gaan we in gesprek met aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje.

Data & locaties:

  • Dinsdag 9 mei: Kino, Rotterdam, 15.30 – 19 uur (inloop 15.30, start film 16 uur)
  • Dinsdag 9 mei: Theater ’t Hoogt, Utrecht, 16.00 – 19 uur (inloop 16.00, start film 16.30 uur)
  • Woensdag 10 mei: Lab 111, Amsterdam, 15.30 – 19 uur (inloop 15.30, start film 16 uur)

Voor wie: Ouders en jongeren (vanaf 12 jaar), vertegenwoordigers van alle geledingen uit onderwijs po, vo en mbo, gemeenten en jeugdhulp.
Kosten: Er zijn geen kosten aan de bijeenkomst verbonden.
Aanmelden: Je kunt je voor één van de drie filmvoorstellingen aanmelden op de website van iHUB:

   

Nieuws 17 mei 2018

Welkom op onze vernieuwde website

De website van het Steunpunt heeft zoals u ziet een nieuwe layout. Dit is vanwege het heuglijke feit dat de […]

Meer lezen »

Nieuws 17 mei 2018

Handreiking Doorstroom van ISK naar MBO

Het leren van het Nederlands start voor de leerling intensief op de ISK en ontwikkelt zich daarna gestaag verder in […]

Meer lezen »

Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video