vo
Utrecht
21
jun

Werkconferentie Onderwijs op maat aan nieuwkomersleerlingen

Op 21 juni 2018 vindt in het Muntgebouw in Utrecht de ‘Werkconferentie Onderwijs op maat aan nieuwkomersleerlingen’ plaats. Schoolleiders, bestuurders vanuit het brede voortgezetonderwijsveld en leidinggevenden van samenwerkingsverbanden krijgen tijdens deze werkconferentie concrete handvatten, voorbeelden en inzichten in de mogelijkheden voor onderwijs op maat; onderwijs dat recht doet aan talenten van nieuwkomersleerlingen in het vo na de periode dat leerlingen in een ISK verblijven.

Om het benutten van de talenten van leerlingen die om wat voor reden dan ook naar ons land komen, draait het op de werkconferentie. De instroom in het vervolgonderwijs vanuit de internationale schakelklas behoeft aandacht: er zijn knelpunten, maar ook volop kansen. Wanneer scholen maatwerk aan nieuwkomersleerlingen bieden, ontstaat onderwijs dat meer aansluit bij de mogelijkheden van deze leerlingen. Maar welke mogelijkheden zijn er precies voor onderwijs op maat aan nieuwkomersleerlingen? Hoe organiseer je de juiste begeleiding voor deze leerlingen? Wat is de rol van samenwerkingsverbanden voor startende nieuwkomersleerlingen in het vo? Dit, en nog veel meer, komt aan de orde tijdens deze werkconferentie.

Sprekers

Kom ook naar deze werkconferentie en ontvang waardevolle informatie over de mogelijkheden voor het bieden van flexibele oplossingen om direct in uw school of samenwerkingsverband toe te passen. Het dagvoorzitterschap is in handen van Dolores Leeuwin, bekend van het Klokhuis, Wie is de Mol? en het Sinterklaasjournaal.
Onze keynotespreker Steven Pont is voormalig onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut en gaat ervan uit dat de pedagogiek altijd aan de didactiek voorafgaat en daarmee de relatie ook aan de prestatie. Vanuit ideeën vanuit de systeemtheorie neemt hij ons mee in een verhaal rond Griekse persona’s, de logica van Bokito en de behoeften van Pjotr, Fatima en Kwabena die als nieuwkomer naar Nederland komen… Wat doet dat met hun gevoel? En wat doet dat in hun hersenen?

Programma

09.30 – 10.00 uur     Inloop met koffie & thee
10.00 – 11.00 uur     Plenaire opening en keynote van Steven Pont
11.00 – 11.15 uur     Pauze
11.15 – 12.45 uur     Ronde 1. Keuze uit 6 interactieve workshops
12.45 – 13.45 uur     Lunch
13.45 – 15.15 uur     Ronde 2. Keuze uit 6 interactieve workshops
15.15 – 16.00 uur     Borrel

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over het programma, de workshops, en het aanmeldformulier kunt u terecht op de website van de VO-raad.


Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video