po vo
27
okt

Uitnodiging Inspiratie-estafette onderwijs – jeugd: Rotterdam

De landelijke ‘Werkagenda monitoring, signalering en ondersteuning Passend onderwijs en Jeugd’ organiseert iedere laatste vrijdag van de maand een bezoek aan een school, jeugdhulporganisatie of gemeente. Beleidsmedewerkers, gemeentebestuurders, onderwijsbestuurders en coördinatoren van samenwerkingsverbanden kunnen bij elkaar een kijkje in de keuken nemen, geïnspireerd raken en onderling kennis en ervaringen uitwisselen. Het doel is om van elkaar te leren en elkaar te helpen de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp vorm te geven. Op 27 oktober zijn Gemeente Rotterdam en SWV Rotterdam aan de beurt.

Praktijk die op 27 oktober 2017 haar deuren opent: Rotterdam pioniert in passend onderwijs! Maak kennis met inspirerende voorbeelden als Leerrecht en Kinderen In Delfshaven (KID). Rotterdam stroopt al ruim twee jaar zijn mouwen op. Met als doel het goed toerusten van basisscholen, zodat kinderen die extra ondersteuning nodig hebben zoveel mogelijk naar een gewone basisschool in hun eigen buurt kunnen. Maar hoe doet Rotterdam dat nu precies? Wat zijn de uitgangspunten, de successen, maar ook de knelpunten in zo’n grote, diverse stad? Hugo de Jonge (wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg) en Nicole Teeuwen (directeur-bestuurder van PPO Rotterdam) geven u een kijkje in de vooruitstrevende ondersteuning van Rotterdamse kinderen.

Twee praktijkvoorbeelden worden uitgelicht:

  • Kinderen die extra zorg nodig hebben, hebben recht op onderwijs op maat, zo pleit Kinderombudsman Marc Dullaert. Ook kinderen met een leerplichtontheffing. De Gemeente Rotterdam en PPO Rotterdam onderschrijven dit en startten afgelopen jaar – als een van de eersten in Nederland – de pilot Leerrecht: 18 leerlingen met een leerplichtontheffing volgenden speciaal onderwijs gecombineerd met zorg. Het aantal deelnemers loopt in 2017 op: de pilot blijkt een succes!
  • Ten slotte kijken we met elkaar naar de pilot Kinderen In Delfshaven (KID) die o.a. draait op de locatie van deze estafette: De Korf. Een pilot waarin kleuters met externaliserend gedrag met goed resultaat binnen het regulier onderwijs, in de eigen wijk worden ondersteund met een combinatie van onderwijs en jeugdhulp. Bekijk een voorproefje.

Praktische informatie

Organisatie: Gemeente Rotterdam en SWV PPO Rotterdam
Locatie: De Korf Montessori, Korfmakersstraat 80, 3026 XJ Rotterdam (www.montessorischooldekorf.nl)
Tijdstip: 09.30 uur – 11.30 uur
Inschrijven: Een gecombineerde inschrijving van samenwerkingspartners (vanuit onderwijs, jeugdhulp en/of gemeente) heeft de voorkeur. Deelname is kosteloos. Schrijf u hier in voor deze sessie. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@onderwijsjeugd.nl.


Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video