po vo
Nijmegen
19
nov

Scholenconferentie Verrassend Passend: de leraar centraal.

Hét jaarlijkse event van het Steunpunt Passend Onderwijs komt er weer aan! Op dinsdag 19 november 2019 verzamelen leraren, schoolleiders, schoolbestuurders, medewerkers van swv-en, IB’ers, zorgcoördinatoren, jeugdzorg, leerplicht en ambtenaren zich bij de Lindenberg in Nijmegen voor de scholenconferentie Verrassend Passend. Dit jaar staat de (identiteit van de) leraar centraal. De leraar als sleutelfiguur in het onderwijsproces. Wat betekent het vandaag de dag om leraar te zijn en wat heb je als leraar nodig om daar invulling aan te geven binnen passend onderwijs?

Kom ook, en volg de keynote van Dolf van den Berg, waarin hij kritische vragen zet bij ons  huidige onderwijsbolwerk en daaraan gekoppeld onze identiteit. Maar hoe reëel is dit onderwijsbolwerk en hoe geldig onze identiteit? Tijdens de sessies gaan we in op de belangrijkste uitdagingen om inclusiever onderwijs – onderwijs dat zoveel mogelijk recht doet aan de mogelijkheden van de leerling – te realiseren in de school. Doe inspiratie op van scholen die een mooie samenwerking tot stand hebben gebracht. Leer van de pareltjes en wissel met elkaar kennis en ervaringen uit, want samen werken wij aan inclusiever onderwijs, maatwerkoplossingen en schoolontwikkeling. Alles om ons onderwijs zo in te richten dat wij uitgaan van de mogelijkheden van de leerling. Programma Verrassend Passend Leraar centraal

Programma

09.00 – 09.30 uur          Inloop met koffie & thee
09.30 – 11.00 uur           Welkom en keynote
11.00 – 11.30 uur             Pauze
11.30 – 13.00 uur            Ronde 1
13.00 – 14.00 uur           Lunch
14.00 – 15.30 uur           Ronde 2
15.30 uur                          Borrel

Keynote: Passend onderwijs: zoeken naar een andere professionele identiteit van leraar en leidinggevende
Door: Dolf van den Berg

We zijn verknocht aan ons huidige onderwijsbolwerk. Daaromheen is onze professionele identiteit opgebouwd. De essentiële vraag is of passend onderwijs niet haaks staat op dit bolwerk en dus onze identiteit. Het huidige systeem geeft aan iedereen een identiteit en het gevoel dat het onderwijs zin heeft. Maar hoe reëel is dit onderwijsbolwerk en hoe geldig onze identiteit? We zijn hieraan zo gehecht dat aan de werkelijkheid ervan niet getwijfeld wordt. Dit roept vragen op rond onze professionele identiteit. In de lezing wordt hierop kritisch en soms confronterend ingegaan. Verdieping kan via een dieptetafel in ronde 1 plaatsvinden.

Praktische informatie
Wanneer: Dinsdag 19 november 2019
Tijd: 9.30 uur – 15.30 uur met aansluitend borrel
Waar: De Lindenberg in Nijmegen, Ridderstraat 23, 6500 AN Nijmegen. Bekijk de route
Voor wie: Schoolleiders, schoolbestuurders, medewerkers van swv-en, IB’ers, zorgcoördinatoren, leerkrachten, docenten, jeugdzorg, leerplicht en ambtenaren
Kosten: € 50,00 inclusief btw
Aanmelden: via het aanmeldformulier.

Voor vragen kunt u contact opnemen met steunpuntpassendonderwijs@vo-raad.nl.


Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video