po vo
Utrecht
3
apr

Onderwijsconferentie ‘Met Alle Respect 2019’ van School & Veiligheid

Uw pedagogisch vakmanschap staat centraal op de vierde editie van Met Alle Respect! De onderwijsconferentie van School & Veiligheid biedt u ook een moment van reflectie. Waarom bent u les gaan geven? Wie bent u als professional? Op 3 april 2019 kijken we hier naar vanuit de prikkelende stelling: ‘Een prettige sfeer in de klas begint bij jezelf’.

De school als veilige haven
Een school is een plek waar mensen met diverse achtergronden, gewoonten en meningen elkaar ontmoeten. Het is de plek waar leerlingen hun identiteit ontwikkelen. Ze vinden hier bevestiging en rolmodellen, en ze vinden er meningen en groepen om zich tegen af te zetten. Door zich te verhouden tot anderen, zoeken ze naar antwoorden op vragen zoals ‘wie ben ik?’ en ‘waar sta ik voor?’ Hoe kunt u uw leerlingen begeleiden bij hun identiteitsvorming en het onderzoeken van deze vragen?

De school als oefenplaats
De microsamenleving in de school is dus een ideale oefenplek voor jonge mensen om respectvol te leren communiceren en omgaan met mensen die andere gewoontes, uiterlijk, identiteit of religies (kunnen) hebben dan zijzelf van huis uit gewend zijn. Wanneer die verschillen opspelen bij iets dat alle leerlingen aangaat, zoals gender en seksuele identiteit, wordt bij uitstek gevraagd om integer en respectvol handelen, door leraar, leerling en ouders. Hoe kunt u de leerlingen laten oefenen om integer en respectvol te handelen?

Een prettige sfeer begint bij jezelf
Ook u maakt deel uit van deze oefensamenleving, waarin leerlingen en leraren samenwerken aan een prettige leef- en leeromgeving. Hoe doet u dat? Hoe gaat u in de klas om met thema’s als pesten, sexting, mediawijsheid, seksuele integriteit en samenwerking met ouders? Word bewuster van wie u bent en word beter in wat u doet. Beteken zo nóg meer voor uw leerlingen en studenten en geef sturing aan de sfeer in de klas.

Met Alle Respect 2019 geeft u met inzichten, tools en reflectie nieuwe inspiratie om uw pedagogisch vakmanschap in praktijk te brengen.

Wat kunt u verwachten op MAR2019?
Op 3 april 2019 wordt u tijdens de openingsact verrast door cabaretier en voormalig leraar Johan Goossens. In de bijzondere conferentieruimtes van Mediaplaza in Utrecht geven deskundige sprekers, met ondersteuning van acteurs inspirerende en leerzame workshops, waarbij u collega’s uit het hele land ontmoet.

Op de conferentie zijn twee workshoprondes. In de eerste ronde kunt u kiezen uit tien workshops; in de tweede ronde kunt u naast tien workshops ook kiezen uit vier verhalentafels. Een verhalentafel is een kleinschalige gesprekstafel waarin u de mogelijkheid krijgt met elkaar over een specifiek thema ervaringen uit te wisselen. Om verhalen te horen en elkaar te inspireren. Elke tafel heeft een eigen thema met een eigen inspirator. Dit zijn professionals die hun eigen ervaring met het thema inzetten om het gesprek te starten. Het is een informele setting, die de behoefte om onderling uit te wisselen faciliteert. Het aantal stoelen aan iedere tafel is beperkt!

Voor wie?
Het programma van de conferentie is opgezet voor leraren en schoolleiders in het primair, voortgezet en mbo-onderwijs en voor opleiders & studenten van lerarenopleidingen en pabo’s.

Houd u de site in de gaten, want tot MAR2019 plaatsen we geregeld nieuwe informatie over de workshops.

Dit is de vierde editie van de onderwijsconferentie Met Alle Respect! Voor een indruk van de conferentie: bekijk de sfeerimpressie van de vorige editie >>


Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video