vo
21
mrt

Masterclass Participatie: aan de slag met leerlingen en ouders – dr. Berit Lindemann

Participatie van leerlingen en ouders. We vinden het allemaal belangrijk. We hebben vaak ook allerhande activiteiten georganiseerd. Maar die zijn veelal te gefragmenteerd, te vrijblijvend of staan te veel los van de dagelijkse praktijk. In deze masterclass krijgt u inzicht hoe u de ouder- en leerlingparticipatie gedegen kunt opbouwen, welke route u daarvoor kunt volgen en welke handvatten u daarbij kunnen ondersteunen.

Structurele participatie

Hoe zorgt u voor structurele participatie van ouders en leerlingen? Zodat zij mee kunnen praten over het onderwijs in de school, over het aanbod dat we bieden? Hoe kunnen zij een rol spelen in onze planvorming en legitimering daarvan? Ofwel, hoe kunnen we hen structureel laten participeren in de vorming en realisatie van de maatschappelijke opgave van de school? Tijdens deze masterclass, georganiseerd door de VO-academie, staan we stil bij deze vragen en de bijbehorende antwoorden. U gaat ook aan de slag met de aangereikte handvatten en zet tijdens de sessie alvast een aantal belangrijke pragmatische stappen in het opzetten van een structurele participatie die u vervolgens zelf in uw eigen praktijk kunt toepassen.

Berit en noortje

Over de sprekers

Dr. Berit Lindemann is medeoprichter van Wisselwerkers waarmee zij publieke organisaties begeleidt bij veranderingen gericht op publieke vraagstukken. In 2014 promoveerde zij aan de USBO op het proefschrift ‘Lost in Translation. How public professional services reconfigure professional practices’, over de vertaling van onderwijshervormingen naar professionele praktijken. Noortje Schadenberg is teamleider op het Maaslandcollege. Zij heeft in haar eigen schoolomgeving de participatie van leerlingen structureel vormgegeven. Tijdens deze masterclass delen Berit en Noortje hun ervaringen en praktische handvatten vanuit zowel actie-onderzoek als de schoolpraktijk.

Praktische informatie

Wanneer: 21 maart 2019
Tijd: van 15:00 tot 18:00 uur met aansluitend diner-buffet
Locatie: n.t.b.
Kosten:€ 75,00
Aanmelden: via dit formulier


Praktijkvoorbeelden

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat u inspireren door onze praktijkvoorbeelden.

Bekijk praktijkvoorbeelden

Scan Passend Onderwijs

Vul de Scan Passend Onderwijs in en krijg een helder beeld van de stand van zaken op uw school.

Doe de Scan Passend Onderwijs

Wat is passend onderwijs?

Leerlinge Syl van der Priem stelt deze vraag op haar eigen school en doet verslag in het filmpje. Het filmpje is gemaakt ter introductie van een congres.

Bekijk video