Banner

In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen geconfronteerd met kindermishandeling of huiselijk geweld. Dat betekent dat er gemiddeld één kind per schoolklas wordt mishandeld. Scholen spelen een belangrijke rol in het signaleren en handelen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar hoe weet je nu of jouw vermoeden klopt? Hoe breng je het ter sprake? En wat is dan de volgende stap? Kortom, wat kan jij doen?

Antwoorden op deze vragen vind je in deze toolkit, waarin belangrijk materiaal verzameld is om jou handvatten te geven over hoe te handelen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Zo bevat de toolkit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, het handelingskader kindermishandeling en huiselijk geweld en bijbehorende infographic, een leaflet met daarin overzichtelijk op een rij beschikbare zelfstudiematerialen, achtergrondinformatie, handige sites en scholingsmogelijkheden. De toolkit bevat ook schriftelijke portretten over hoe het handelingskader in de praktijk wordt toegepast en met welk resultaat. Ook is op deze pagina het symposium ‘De handelingsverlegenheid voorbij!’ van 27 juni 2022 terug te kijken.

Video’s

In deze toolkit zijn ook korte video’s te vinden waarin twee intern begeleiders en één ervaringsdeskundige korte situaties uit de praktijk schetsen. Hieronder lichten we er drie uit.

Ervaringsdeskundige Micha

Intern Begeleider Claire

Intern begeleider Jantine