Banner

Online magazine over het belang van het luisteren naar de stem van de leerling

Luisteren naar de stem van de leerling is helpend bij alle leerlingen en zeker ook bij leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Het levert een schat aan nieuwe, waardevolle informatie op als we leerlingen hun verhaal laten vertellen en écht luisteren. Goed luisteren leidt tot een verbetering van de relatie tussen de leerling en de leraar en ook tot beter passend onderwijs. Het Steunpunt Passend Onderwijs heeft samen met LAKS, NJi en Ouders & Onderwijs het online magazine De stem van de leerling samengesteld, boordevol mooie voorbeelden uit de praktijk.

Wil je het onderwijs laten aansluiten op de behoefte van leerlingen, dan moet je als school vooral ook naar ze luisteren. Het vergroot de betrokkenheid en de motivatie. Daarbij, leerlingen zijn naast dé experts over de wijze waarop en hoe ze leren ook de ervaringsdeskundigen van het onderwijs dat zij dagelijks volgen. Laat je een leerling meepraten en meedenken, dan kom je veel sneller tot een goede en passende ondersteuning.

In tekst, geluid en beeld

Maar hoe pas je dit luisteren toe in de praktijk? Hoe zorg je dat er op jouw school, binnen jouw bestuur of samenwerkingsverband écht naar de leerlingen wordt geluisterd? Dit online magazine gaat in op de nieuwe wet ‘Versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs’ en deelt in tekst, geluid en beeld voorbeelden van hoe samenwerkingsverbanden, besturen en scholen werken aan het geven van een stem van de leerling. Wat blijkt: “Wat aanvankelijk tijdrovend lijkt, levert uiteindelijk winst op voor de leerling. En daar doen we het immers toch allemaal voor.”

De stem van de leerling

Bezoek hier het online magazine De stem van de leerling