Banner

Al vier jaar brengen Abdullah Karatas en zijn vrouw hun zevenjarige zoontje Mirza naar een instelling voor speciaal onderwijs. Mirza heeft namelijk autisme en een verstandelijke beperking. Het liefst zou het gezin zien dat hij naar een reguliere basisschool in de buurt kan, maar omdat dat nog vrij ongebruikelijk is, heeft het gezin het heft in eigen handen genomen.

Mirza stroomt momenteel uit op zijn huidige school, maar doordat hij veel ondersteuning nodig heeft in de klas, is het voor de familie geen makkelijke opgave om een reguliere school te vinden waar hun zoon verder kan. Na flink zoeken kwam Abdullah het initiatief Samen naar School van De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind tegen. “We zaten daarvoor echt met onze handen in het haar. Samen naar School paste precies in het beeld wat wij voor ogen hadden voor Mirza en waren dan ook meteen enthousiast. Hierdoor hebben we uiteindelijk toch echt de stap gewaagd om zelf een stichting te starten. Zo is de Mirza Foundation ontstaan.”

Samen opgroeien

Een stichting is namelijk nodig om voor Samen naar School in aanmerking te komen. De stichting ondersteunt de ouders, zoals Abdullah, bij het opstarten van speciale klasjes binnen de reguliere basisscholen. “Door de klasjes gaan kinderen met een leerachterstand niet naar een speciale onderwijsinstelling, maar kunnen zij net als buurtgenoten en hun broertjes en zusjes gewoon naar een reguliere basisschool. We hopen dat zo de inclusie wordt bevorderd en dat kinderen met en zonder een beperking samen kunnen opgroeien.”

De termen vliegen om je oren

Met alleen het idee en het opstarten van de foundation ben je er nog niet. Het echte werk begint daarna pas. Abdullah, werkzaam in de ICT, herinnert het zich nog goed. “In het begin vliegen de termen om je oren, dus ik moest me er even goed voor inlezen om er achter te komen hoe je dit allemaal moet regelen.” Naast dat het voor hem nieuw is, krijgt een nieuwe stichting te maken met veel instanties die ook akkoord moeten gaan. “Je moet bijvoorbeeld aan Samen naar School laten zien wat je plannen zijn. Het vinden van een beschikbaar klaslokaal kostte nog de meeste tijd”, vertelt hij. “De school moet het willen, maar het voornaamste is dat ze ook een lokaal beschikbaar moeten hebben en dat hebben de meesten niet. Vervolgens moet je ook met de gemeente in gesprek. Het heeft bijna een jaar geduurd voor het allemaal rond was.”

Basisschool De Krullevaar

Een belletje naar Basisschool De Krullevaar, gaf uiteindelijk de doorslag. “De directrice vroeg zich eigenlijk meteen af waarom de school zoiets nog niet had. Door haar enthousiasme waren wij zelfs een beetje overrompeld. Zo positief waren we namelijk nog niet ontvangen”, vertelt de Utrechter. “De directrice stond echt vierkant achter ons, terwijl ze ons helemaal niet kende of precies wist wat we zouden gaan doen. Haar inzet heeft tot een succes geleid.” Abdullah en zijn vrouw brengen momenteel hun zoontje nog elke dag naar Blaricum, een autorit die toch gauw een paar uur in beslag neemt. Gelukkig komt hier binnenkort een einde aan, want De Krullevaar is zelfs of loopafstand van huize Karatas.

Een-op-een les

In het nieuwe jaar start het eerste klasje op De Krullevaar. “Op het moment hebben de klassen ingericht en we wachten nu eigenlijk op het personeel. We hebben personeel aangenomen, maar die hebben nog een opzegtermijn bij hun huidige werk. We hopen in het begin van het nieuwe jaar te starten.” Abdullah en zijn vrouw gaan zelf niet werken in het klasje. Abdullah’s vrouw heeft een achtergrond in pedagogiek en zal de zorgdocenten achter de schermen bijstaan. In het klasje zullen naar verwachting zes kinderen een-op-een les krijgen van begeleiders. “Met zes kinderen betekent het dus ook direct zes begeleiders in hetzelfde lokaal. Zoveel personen in een klas kunnen natuurlijk ook veel prikkels opleveren en daar zal rekening mee moeten worden gehouden bij kinderen die daar gevoelig voor zijn. Wij zullen gaandeweg uitvinden hoeveel kinderen er maximaal in onze klas kunnen.”

10.000 kinderen gaan niet naar school

Op de website van de Mirza Foundaition is te lezen dat in Nederland meer dan 10.000 kinderen met een handicap nooit naar school gaan. “Wij zijn nu nog maar een klasje en ons doel voor nu is überhaupt van start gaan, maar het zou mooi zijn als de overheid en de gemeente dit ooit zouden overnemen en dat ouderinitiatieven niet meer nodig zullen zijn”, vertelt Abdullah. “We zijn hiermee al wel goed op weg. Bij Samen naar School bestaan nu vijftig klasjes door heel Nederland. De laatste jaren is het echt gigantisch gestegen, dus er is wel echt vraag naar. Binnen de gemeente Utrecht zijn wij het tweede klasje en de gemeente staat er heel erg voor open om begeleiding te bieden en de volgende stap te zetten.”

Artikel afkomstig uit In de Buurt, geschreven door Merlin Everts
Foto: Roos Koman