Aan de slag met schoolaanwezigheid
De afgelopen bijeenkomsten hebben we veel informatie gekregen over schoolaanwezigheid. Deze bijeenkomst staat de vertaalslag naar de eigen praktijk centraal. Er leven veel vragen over hoe schoolaanwezigheid op een school of in een regio op de kaart te zetten. Vragen als: Waar begin ik? Wie en wat hebben we daar daarvoor nodig? Hoe organiseer ik dat? Waar heb ik allemaal rekening mee te houden? Bij wie kan ik terecht voor kennis en support? Wat kan ik van andere pilots leren?
Op 21 juni verkennen we samen deze vragen. Hierbij gebruiken we de kracht van de groep. Er is veel aandacht voor het delen van kennis, ervaringen en vraagstukken. Na deze bijeenkomst ga je naar huis met denkrichtingen en handvatten voor je eigen werkpraktijk aangereikt door je collega’s uit het land. We gaan in diverse vormen actief in gesprek over de onderstaande vier thema’s. We hebben een aantal vragen opgeschreven als eerste idee. Neem vooral je eigen vragen, kennis, nieuwsgierigheid en ervaring mee om die te delen.
1 Samenwerken aan draagvlak in de regio
Hoe creëer je draagvlak bij besturen, schoolleiders en samenwerkingspartners? Welke strategieën kan je daarvoor inzetten? Welke kennisbronnen kunnen je helpen? Wie zijn de belangrijke stakeholders op mee op te trekken? Wat is de betekenis en urgentie van schoolaanwezigheid voor jouw context?
2 Samenwerken en draagvlak in de school
Hoe krijg ik draagvlak bij het schoolteam? Wat heeft het schoolteam nodig? Wie is verantwoordelijk voor de beweging? Wat doet een schoolaanwezigheidsteam (SAT)? Wat zijn belangrijke voorwaarden voordat we beginnen? Hoe betrek je leerlingen en ouders? Hoe zorg ik dat aandacht voor schoolaanwezigheid binnen de school geborgd is/wordt?
3 Werken met aanwezigheidsdata
Hoe bouw ik een betrouwbare dataset op? Voor en van wie zijn de data? Wat zijn randvoorwaarden voordat je kunt beginnen? Wat zijn valkuilen? Hoe werk je datagedreven? Hoe interpreteer je de beschikbare data?
4 Tier 1 als fundament van schoolaanwezigheid
Wat kunnen we doen om Tier 1 te versterken? Wat vraagt dat van de professionals; kennis, houding, gedrag? Wat doen we al dat werkt? Hoe hierover in gesprek met leerlingen en ouders te gaan? Wat kan de schoolleiding doen? Wat vraagt dat van de communicatie vanuit school? Welke rol is er voor de samenwerkingspartners?
Programma
13.00 – Ontvangst, koffie-thee
13.30 – Inleiding
13.45 – Ronde 1 gespreksthema’s
14.55 – Pauze
15.20 – Ronde 2 gespreksthema’s
16.30 – Einde
Praktische informatie
Wanneer: Woensdag 21 juni 2023
Waar: NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Aanmelden: Via dit formulier | Aanmelden kan tot 23 mei 2023